Antena 3 CNN Externe Papa Francisc, apel la Putin: "Fac un apel la frații mei, la autoritățile din Federația Rusă"

Papa Francisc, apel la Putin: "Fac un apel la frații mei, la autoritățile din Federația Rusă"

Papa Francisc a făcut duminică un apel la Rusia să revină asupra acordului privind cerealele prin Marea Neagră, prin care Moscova a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale maritime în ciuda războiului.

Papa Francisc, apel la Putin: "Fac un apel la frații mei, la autoritățile din Federația Rusă"
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    30 Iul 2023   •   14:17

"Fac un apel la frații mei, la autoritățile din Federația Rusă, pentru ca inițiativa de la Marea Neagră să fie reluată și grânele să poată fi transportate în siguranță", a spus Papa Francisc în timpul mesajului său.

Și liderii țărilor africane au cerut reînnoirea Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră, din care Moscova s-a retras unilateral, în cadrul summitului Africa-Rusia de la Sankt Petersburg.

Restricţiile privind importurile de cereale ucrainene, cerute de cinci state est-europene, inclusiv de România, probabil nu vor fi prelungite după 15 septembrie, a afirmat marţi Janusz Wojciechowski, comisarul european al Agriculturii, precizând că vor fi noi negocieri. 

"Decizia de stopare a importurilor în cazul a patru produse agricole spre cinci state UE a fost luată de două ori, din 2 mai până în 5 iunie, apoi a fost prelungită până pe 15 septembrie. Aceasta este data finală în acest moment. 

Însă sunt convins că în septembrie va trebui să venim cu o sinteză a tuturor circumstanţelor şi să analizăm noile circumstanţe, inclusiv blocarea Mării Negre de către Rusia. 

Vom analiza şi recoltele de anul acesta, vom avea date suplimentare, căci acum avem estimări (...)", a declarat marţi Janusz Wojciechowski, potrivit Mediafax.

Janusz Wojciechowski a precizat că în august şi septembrie vor fi noi consultări, inclusiv cu fermierii, pentru stabilirea noilor măsuri.

×
Subiecte în articol: Papa Francisc apel Rusia
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close