Antena 3 CNN Externe Opoziția parlamentară din Marea Britanie vrea să dea conservatorilor lovitura de grație după demisia premierului Liz Truss

Opoziția parlamentară din Marea Britanie vrea să dea conservatorilor lovitura de grație după demisia premierului Liz Truss

Opoziția parlamentară formată din Partidul Laburist britanic şi Partidul Liberal-Democrat cere alegeri anticipate după demisia premierului conservator Liz Truss.

Opoziția parlamentară din Marea Britanie vrea să dea conservatorilor lovitura de grație după demisia premierului Liz Truss
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Oct 2022   •   17:57

"Nu putem menține actuala situație de haos, nu putea asista la un nou experiment al conducerii Partidului Conservator. Există o alternativă, cea a unui guvern laburist stabil. Iar publicul este îndreptățit să își exprime opțiunile, de aceea trebuie să aibă loc alegeri generale", a declarat Keir Starmer, liderul Partidului Laburist.

Inițiativa este susținută de liderul Partidului Liberal-Democrat, Ed Davey, precum și de formațiunea regională Partidul Național Scoțian (SNP).

Premierul Marii Britanii, Liz Truss, și-a prezentat demisia, joi, în contextul în care era contestată de parlamentari din propriul partid, pe fondul consecințelor generate de programul de măsuri fiscale propus anterior de guvern.

Liz Truss și-a anunțat demisia imediat după discuții purtate cu reprezentanți ai Comitetului 1922, structura care gestionează alegerea unui nou șef al Partidului Conservator, aflat la guvernare.

"Mi-am început mandatul într-un moment de instabilitate majoră la nivel economic pe plan internațional. Familiile și companiile erau îngrijorate de modul în care își vor plăti facturile. Am fost aleasă cu mandatul de a schimba această situație. Am oferit soluții privind facturile la energie și asigurările medicale. Dar recunosc că nu îmi nu pot atinge obiectivele mandatului", a declarat Truss, precizând că l-a informat pe regele Charles al III-lea despre intenția sa de a demisiona.

Liz Truss a demisionat după doar 44 de zile de mandat

Liz Truss va rămâne prim-ministru interimar până când va fi ales un nou lider conservator.

Demisia sa după doar 44 de zile de la începerea mandatului generează o nouă competiție pentru funcțiile de șef al partidului și de prim-ministru.

Liz Truss a fost aleasă lider al Partidului Conservator la începutul lunii septembrie, învingându-l pe fostul ministru de Finanțe, Rishi Sunak.

Jeremy Hunt, instalat ministru de Finanțe după demiterea lui Kwasi Kwarteng, a anunțat că nu va candida pentru postul de lider al Partidului Conservator.

×
Subiecte în articol: Liz Truss Keir Starmer alegeri anticipate
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close