Antena 3 CNN Externe Nuntă regală în Luxemburg. Ducele moştenitor s-a căsătorit cu logodnica sa, contesă belgiană

Nuntă regală în Luxemburg. Ducele moştenitor s-a căsătorit cu logodnica sa, contesă belgiană

Nuntă regală în Luxemburg. Ducele moştenitor s-a căsătorit cu logodnica sa, contesă belgiană
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
20 Oct 2012   •   16:15

Guillaume, marele duce moştenitor al Luxemburgului s-a căsătorit religios, sâmbătă, cu logodnica lui, contesa belgiană Stéphanie de Lannoy, la o zi după ceremonia civilă, informează site-ul publicaţiei Le Nouvel Observateur.
   
Ceremonia religioasă catolică, susţinută în limbile franceză şi engleză de arhiepiscopul de Luxemburg Jean-Claude Hollerich, a debutat în jurul orei 09.00 GMT, la catedrala Notre-Dame din capitala acestui ducat.
   
Contesa Stéphanie de Lannoy, în vârstă de 28 de ani, fiica cea mică dintr-o străveche familie aristocrată velgiană, şi-a făcut intrarea în catedrală la braţul fratelui ei cel mare, Jehan.
   
Mireasa a purtat o rochie creată de designerul Elie Saab, din dantelă de culoarea fildeşului cu broderii din fire de argint, şi un voal din mătase albă decorat cu o broderie asemănătoare.
   
Actualul mare duce Henri de Luxemburg, îmbrăcat în uniformă militară, a fost însoţit la ceremonia religioasă de sâmbătă de mătuşa lui, contesa Stéphanie, sora contesei Alix de Lannoy. Acesta din urmă a decedat la sfârşitul lunii august. Ceremonia religioasă a debutat, de altfel, cu un minut de reculegere ţinut în memoria ei.
   
Marele duce moştenitor Guillaume, care va împlini în curând vârsta de 31 de ani, a purtat la ceremonia religioasă tot o uniformă militară şi a intrat în catedrală la braţul mamei sale, marea ducesă Maria-Teresa, care a purtat o rochie roz.
   
Marele duce moştenitor Guillaume s-a căsătorit civil cu contesa Stéphanie de Lannoy, vineri, la primăria din Luxemburg.
   
Cu o oră înainte de începerea ceremoniei religioase de sâmbătă, prinţi şi prinţese provenind din monarhiile europene şi orientale, au coborât din limuzine clasice şi câteva microbuze verzi, pentru a parcurge un lung covor roşu până la intrarea în catedrală, sub un soare strălucitor şi o temperatură deosebit de ridicată pentru acest anotimp.
   
Astfel, prinţesa Caroline de Monaco, prinţul Edward - al treilea fiu al reginei Marii Britanii, prinţul moştenitor Naruhito al Japoniei, i-au precedat pe regele Belgiei Albert al II-lea şi soţia sa regina Paola, care au legături de familie strânse cu monarhia luxemburgheză.
   
Ei au fost însoţiţi de regele Norvegiei Harald al V-lea şi de regina Sonja, prinţul Hans-Adam al II-lea din Liechtenstein şi de prinţesa din Liechtenstein, regina Beatrix a Olandei, regina Margrethe a Danemarcei şi prinţul consort Henrik, regina Silvia a Suediei şi de prinţesa Lalla Salma, soţia regelui Mohammed al VI-lea din Maroc.
   
Numeroşi prinţi şi prinţese au fost şi ei invitaţi: prinţul Frederik şi prinţesa Mary din Danemarca, prinţesa moştenitoare Victoria a Suediei şi prinţul Daniel, prinţul Felipe de Asturia şi prinţesa Letizia, prinţul moştenitor al Olandei Willem-Alexander şi soţia lui, prinţesa Maxima.
   
Familia Regală a României a fost reprezentată de principesa Margareta şi principele Radu, care participă la căsătoria regală de la Luxemburg, la invitaţia marelui duce şi marei ducese de Luxemburg.
   
Vineri seară, principesa Margareta şi principele Radu au participat la un dineu oficial oferit de suverani la Palatul Mare Ducal din Luxemburg, după ceremonia civilă.
   
Sâmbătă, cuplul princiar român a asistat la ceremonia căsătoriei marelui duce moştenitor cu contesa Stephanie de Lannoy, în Catedrala din Luxemburg.
   
După ceremonia religioasă, principesa Margareta şi principele Radu vor lua parte, alături de celelalte familii regale europene, la dejunul oficial oferit la Palatul Mare Ducal.
   
Cadoul Familiei Regale române pentru tinerii căsătoriţi este o ramă dublă de fotografii şi o cutie, realizate în piele, special pentru această ocazie, de artistul Dan Coma, în culorile steagului luxemburghez.
   
După ceremonia religioasă de sâmbătă, mirii au salutat mulţimea de la balconul palatului marelui ducat. Animaţii muzicale, un foc de artificii şi concerte gratuite vor transforma această căsătorie a viitorului mare duce într-un eveniment popular, chiar dacă multe voci din opinia publică luxemburgheză au criticat costurile de organizare: 350.000 de euro pentru stat, 317.000 euro pentru oraşul Luxemburg.
   
Guillaume a devenit mare duce moştenitor în 2000, atunci când tatăl lui, Henri, a urcat pe tron. După ce şi-a făcut studiile în Elveţia, el a frecventat cursurile Academiei militare Sandhurst din Marea Britanie, iar apoi a studiat ştiinţele politice în Marea Britanie şi în Franţa.
   
El va deveni cel de-al şaptelea membru din dinastia Nassau-Weilbourg care va urca pe tronul marelui ducat al Luxemburgului.
   
Fiică a contelui Philippe de Lannoy şi a lui Alix della Faille de Leverghem, Stéphanie de Lannoy provine dintr-una dintre cele mai vechi familii nobiliare din Belgia. Ea a studiat limbile germanice, a lucrat la ambasada belgiană din Berlin şi a locuit timp de un an în Rusia, pe când avea 18 ani. În timpul ceremoniei de nuntă, ea a purtat inelul de logodnă al mamei sale, decedată în luna august.
   
Stéphanie de Lannoy, care va primi cetăţenia luxemburgheză şi va renunţa la cea belgiană, doreşte să continue să ducă o viaţă simplă, în ciuda căsătoriei sale cu viitorul mare duce al Luxemburgului, şi chiar să poată să îşi facă singură cumpărăturile.

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close