Antena 3 CNN Externe Nou bilanț provizoriu al seismului devastator din Mexic: 150 de morţi

Nou bilanț provizoriu al seismului devastator din Mexic: 150 de morţi

Nou bilanț provizoriu al seismului devastator din Mexic: 150 de morţi
Sursa foto: foto: Pixabay.com
20 Sep 2017   •   08:25

Cel puţin 149 de persoane, inclusiv 21 de copii, au murit marţi în urma unui seism violent cu magnitudinea de 7,1 care s-a produs în centrul Mexicului, resimţit inclusiv în capitala acestei ţări, la exact 32 de ani după cutremurul de pământ din 1985 care a făcut peste 10.000 de victime, informează AFP şi DPA.

Bilanţul provizoriu publicat de Guvernul mexican contabilizează decesele repartizate în mai multe state, învecinate cu capitala Ciudad de Mexico, unde au fost înregistrate 36 de victime: Puebla (29 de morţi), Morelos (64 de morţi) şi Mexico (9 morţi).

Cel puţin 21 de copii au murit şi alţi 20 sunt daţi dispăruţi, după prăbuşirea unei şcoli din statul Mexico în urma acestui seism, a anunţat marţi Guvernul mexican.

"Avem o cifră de 25 (de morţi) dintre care 21 sunt copii, la şcoala primară Enrique Rebsamen", a declarat Javier Treviro, subsecretar de stat al Educaţiei, pentru postul Televisa.

Epicentrul seismului, care s-a produs la ora locală 13.14 (18.14 GMT), a fost situat în apropiere de graniţa dintre statele Puebla şi Morelos (centru), la o adâncime de 51 de kilometri, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (US Geological Survey - USGS).

Ciudad de Mexico, un megalopolis cu o populaţie de peste 20 de milioane de locuitori, a fost zguduit puternic marţi seară, declanşând ţipete şi crize de nervi în rândul rezidenţilor săi. Noul seism s-a produs la doar câteva zile după un seism cu magnitudinea de 8,2 în sudul ţării, care a făcut aproximativ 100 de victime la începutul lunii septembrie.

Înregistrările video publicate pe reţelele de socializare au prezentat violenţa zguduiturilor, prăbuşiri de imobile şi chiar o puternică explozie într-o clădire. Imagini publicate de turiştii care navigau în Xochimilco, o zonă lacustră la sud de Ciudad de Mexico, arată formarea unor valuri deosebit de puternice, care au zguduit ambarcaţiunile aflate pe acele canale, de obicei cu ape foarte liniştite.

"Sunt bulversată, nu pot să mă opresc din plâns, este acelaşi coşmar ca acela din 1985", a declarat pentru AFP Georgina Sanchez, în vârstă de 52 de ani, printre lacrimi, într-o piaţă din Ciudad de Mexico, părând să retrăiască acel episod tragic ce a marcat istoria ţării sale.

"Nu se poate să se întâmple din nou tot pe 19 septembrie!", a spus Lucia Solis, secretară, cu mâinile încă tremurând după şocul cauzat de seism.

"Oamenii erau foarte nervoşi. Am văzut o femeie care a leşinat. Oamenii fugeau", a adăugat un alt martor, Alfredo Aguilar, în vârstă de 43 de ani.

Într-o atmosferă în care se simţea un miros puternic de gaz, mai multe imobile s-au prăbuşit sau au suferit avarii grave, relatează AFP. Autorităţile din capitala mexicană au anunţat că 50 de clădiri au fost transformate în ruine.

"Nu fumaţi! Nu fumaţi!", avertiza un agent dintr-un echipaj de prim-ajutor, temându-se de fisurile produse în conductele de gaz, în timp ce forţele de ordine încercau să desfăşoare cordoane de securitate în plin haos, iar rezidenţii încercau să se întoarcă pe jos la locuinţele lor.

Preşedintele mexican Enrique Pena Nieto şi-a scurtat o vizită în provincie pentru a se întoarce cu avionul în Ciudad de Mexico. "Am ordonat evacuarea spitalelor avariate şi transferul pacienţilor", a scris el pe Twitter.

"Dumnezeu să-i binecuvânteze pe oamenii din Mexic! Suntem alături de voi şi vom fi aici pentru a vă ajuta", a scris pe Twitter preşedintele american Donald Trump, ale cărui relaţii cu Mexicul au atins un nivel considerat "execrabil".

La începutul lunii septembrie, el a fost criticat că a aşteptat mai multe zile înainte de a prezenta condoleanţe după devastatorul seism produs în sudul Mexicului.

Marţi seară, coloane de fum, prezentate de televiziunea mexicană, erau vizibile pe cerul de deasupra capitalei Ciudad de Mexico.

"Sunt oameni în viaţă care au rămas prinşi acolo!", a strigat o femeie, arătând spre ruinele unei clinici medicale. Agenţii de salvare şi pietonii din zonă au format un lanţ uman pentru a ridica molozul şi pentru a încerca să îi extragă pe eventualii supravieţuitori. Pacienţii, dintre care mulţi se aflau pe tărgi sau în scaune cu rotile, iar unii aveau perfuzii, au fost evacuaţi pe trotuarele din faţa clinicii prăbuşite.

Mai multe instituţii din capitală, inclusiv Aeroportul Internaţional Ciudad de Mexico şi Universitatea Naţională Autonomă din Mexico (UNAM), una dintre cele mai prestigioase din America Latină, au anunţat pe conturile lor de Twitter că şi-au suspendat activităţile, pentru a putea să inspecteze starea în care se află clădirile lor. Şcolile din statele Mexico şi Puebla au fost evacuate şi închise. Aeroportul din capitala mexicană a fost redeschis după câteva ore.

Marţi dimineaţă, ziua în care s-au împlinit exact 32 de ani de la cutremurul din 19 septembrie 1985, autorităţile au organizat un exerciţiu de simulare cu participarea populaţiei.

După tragedia din 1985, reglementările din domeniul construcţiilor au fost întărite, iar autorităţile au implementat un sistem de alertă, bazat de senzori amplasaţi în regiunile de coastă din Mexic.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: cutremur mexic
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close