Antena 3 CNN Externe Motivul pentru care o scriitoare canadiană și-a răpit fiul și și-a înscenat moartea: "Nu am avut de ales. Nimeni nu m-a auzit”

Motivul pentru care o scriitoare canadiană și-a răpit fiul și și-a înscenat moartea: "Nu am avut de ales. Nimeni nu m-a auzit”

O scriitoare canadiană a pledat vinovată după ce a fost acuzată că și-a răpit fiul și că și-a înscenat moartea.

Motivul pentru care o scriitoare canadiană și-a răpit fiul și și-a înscenat moartea: "Nu am avut de ales. Nimeni nu m-a auzit”
Sursa foto: X I OntarioNorth
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Noi 2023   •   12:04

Dawn Walker, o femeie indigenă din Saskatchewan, a fost dată dispărută în vara anului 2022.

Ea a fost găsită în siguranță în statul american Oregon împreună cu fiul ei, două săptămâni mai târziu.

Walker, în vârstă de 49 de ani, a spus că a dispărut pentru că fugea de violența domestică, deoarece partenerul ei era abuziv și violent.

Ulterior, poliția a acuzat-o de nouă infracțiuni, inclusiv răpire, fraudă de identitate și falsificarea pașaportului.

Citește și: Soția românului răpit din Israel, la Antena 3 CNN: "Inima mea este frântă. Copiii spun că le este dor de el"

Ea a pledat inițial nevinovată în acest caz

Însă, joi, Walker a pledat vinovată pentru trei acuzații într-un tribunal din Saskatoon: răpirea, cu încălcarea ordinului de custodie, deținerea unui document fals și falsificarea unui pașaport.

Atât avocații, cât și procurorii ei au cerut judecătorului o pedeapsă condiționată de 12 luni, ceea ce înseamnă că va ispăși pedeapsa în comunitate, urmată de o încercare de 18 luni.

Judecătorul Brad Mitchell trebuie acum să decidă asupra unei sentințe definitive.

"Nimeni nu m-a auzit”

Walker a fost raportată inițial dispărută de poliția din Saskatoon pe 24 iulie 2022. La acea vreme, ofițerii au spus că a fost văzută ultima dată cu două zile înainte, pe 22 iulie.

Ei spuseseră că Fordul ei F-150 și unele dintre lucrurile ei au fost găsite la Chief White Park din Saskatchewan, alimentând temerile că Walker și copilul ei ar fi fost răniți.

După o căutare de două săptămâni, care a inclus sondarea râului Saskatchewan de Sud, poliția a anunțat pe 5 august 2022 că Walker a fost găsită în siguranță cu copilul ei la mai mult de 1.000 de mile (1.600 de kilometri) distanță, în Oregon City.

Au urmărit-o prin tranzacțiile bancare pentru închirieri de benzină, alimente, Netflix și Airbnb

Ulterior, ea a fost predată autorităților canadiene, unde s-a confruntat cu acuzații suplimentare, în timp ce cazul din SUA a fost suspendat.

Walker a fost, de asemenea, închisă temporar, iar copilul ei a fost luat din grija ei, potrivit BBC.

Într-o cerere în instanță la începutul acestui an, obținută de BBC, Walker a spus că a fost victima violenței domestice și a partenerului intim și că autoritățile din Saskatchewan nu au protejat-o.

La acea vreme, Walker a lansat o declarație pentru mass-media printr-un prieten, spunând că "nu am avut de ales. Nimeni nu m-a auzit” și și-a cerut scuze oricărei persoane rănite.

"Lupt cu sisteme care eșuează în mod continuu să mă protejeze ca femeie indigenă și să protejeze bărbații neindigeni”, a adăugat ea.

Ea a adăugat că a fugit "din cauza credinței ei sincere că copilul ei s-a confruntat cu vătămări grave iminente” și că dispariția ei a fost "încercarea finală, cea mai disperată dintr-o serie lungă de oferte inutile” de a căuta protecție de la autorități.

Poliția din Saskatoon a spus că acuzațiile anterioare făcute de Walker au fost "investigate amănunțit” și nu au fost depuse acuzații.

Ea a fost eliberată pe cauțiune, cu un proces care era programat să înceapă pe 20 noiembrie și să dureze până în ianuarie 2024, înainte de pledoaria ei de vinovăție.

Cazul ei a primit o atenție și un sprijin considerabil din partea altor scriitori și susținători indigeni, care spun că povestea ei este o reflectare a eșecurilor sistemice cu care se confruntă femeile de culoare în sistemul juridic canadian.

Doamna Walker a obținut, de asemenea, unul dintre cei mai importanți avocați din Canada - Marie Henein - pentru a o apăra.

Într-o declarație anterioară adresată presei, doamna Henein a reiterat că clientul ei a căutat ajutor de la autoritățile din Saskatchewan de nenumărate ori, "dar sistemul a eșuat-o, așa cum a făcut-o cu atâtea altele”.

"Vocea lui Dawn nu va fi redusă la tăcere”, a adăugat ea.

Un autor și un avocat celebru

Walker, cunoscut și sub numele de Dawn Dumont, este un autor recunoscut și un avocat indigen în Canada, cu o carieră care se întinde pe peste un deceniu.

În timp ce ancheta poliției asupra ei a continuat, cel mai recent roman al ei, The Prairie Chicken Dance Tour, a fost selecționat pentru o Medalie Memorială Stephen Leacock pentru umor, unul dintre cele mai vechi premii literare din Canada.

Ea deține, de asemenea, o diplomă în drept de la Queen's University din Ontario și a candidat ca membru federal în parlament pentru Partidul Liberal aflat la guvernare la ultimele alegeri din Canada.

Într-un răspuns la întrebările scrise trimise de BBC la începutul acestui an, Walker a refuzat să comenteze cazul ei pe rol, dar a spus că munca ei de viață este puternic influențată de experiența ei ca femeie indigenă a cărei familie a îndurat rasismul și violența colonială.

"Întotdeauna am lucrat pentru a atrage atenția asupra nedreptății continue împotriva oamenilor Primelor Națiuni și pentru a-i ajuta pe cei care merg cu mine și pe generațiile care vor veni după mine”, a spus ea.

"Rasismul și efectele actuale ale colonialismului, în special în provincia Saskatchewan, au nevoie de atenție națională și internațională”, a adăugat Walker.

Walker a vorbit și despre experiența ei de a fi închisă temporar, spunând că a văzut că majoritatea femeilor din jurul ei sunt și ele indigene.

"Am văzut și că odată ajunse în instituții, au fost maltratați”, a spus ea pentru BBC, mulți nefiind capabili să aibă acces la avocați sau la sănătate mintală și la îngrijiri medicale.

Femeile indigene sunt încarcerate la o rată de 15 ori mai mare decât femeile neindigene, conform datelor din 2021 ale Statistics Canada.

Anul trecut, femeile indigene reprezentau jumătate din totalul deținutelor din închisorile federale din Canada, în ciuda faptului că reprezintă 5% din populația totală de femei canadiană.

"Cifrele – deși sunt o jenă națională – nu vă spun povestea reală”, a spus Walker pentru BBC. "Ei nu comunică gradul de frustrare și durere."

×
Subiecte în articol: scriitoare Canada inscenat moarte
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close