Antena 3 CNN Externe Moscova bombardează Odesa la o zi după semnarea acordului de la Istanbul între Rusia și Ucraina | Orașul atacat este menționat în document

Moscova bombardează Odesa la o zi după semnarea acordului de la Istanbul între Rusia și Ucraina | Orașul atacat este menționat în document

Rachete rusești au lovit, sâmbătă, orașul ucrainean Odesa, situat în sudul țării.

Moscova bombardează Odesa la o zi după semnarea acordului de la Istanbul între Rusia și Ucraina | Orașul atacat este menționat în document
Sursa foto: Twitter @revishvilig
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Iul 2022   •   13:22

Anunțul a fost făcut de armata ucraineană.

"Inamicul a atacat portul comercial maritim Odesa cu rachete de croazieră Kalibr", a transmis Comandamentul Operațional Sud pe aplicația Telegram.

Două rachete au lovit infrastructura portuară, în timp ce alte două au fost doborâte de forțele de apărare aeriană, a precizat acesta.

Tirul vine după ce, vineri, a fost semnat un acord pentru deblocarea exporturilor de cereale din porturile de la Marea Neagră.

Calificat drept "istoric", documentul semnat de Moscova și Kiev ar permite ca anumite exporturi să fie expediate prin porturile ucrainene, inclusiv Odesa.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Portul lovit sâmbătă de rachetele rusești este menționat în acordul de la Istanbul

Porturile ucrainene au fost blocate de către flota rusă din Marea Neagră de la invazia Moscovei din 24 februarie.

Blocada a oprit tranzitul a zeci de milioane de tone de cereale și a numeroase nave comerciale.

Acest lucru a accentuat blocajele din lanțul de aprovizionare global și, pe fondul sancțiunilor occidentale la adresa Rusiei, a alimentat inflația, cu impact în special asupra prețurilor la alimente și energie.

Acordul de export de vineri urmărește să evite foametea a zeci de milioane de oameni din țările mai sărace prin injectarea unei cantități mai mari de grâu, ulei de floarea-soarelui, îngrășăminte și alte produse pe piețele mondiale, inclusiv pentru nevoile umanitare, parțial la prețuri mai mici.

Conform documentului de la Istanbul, responsabilii ucraineni vor ghida navele prin canale sigure, traversând apele minate, către trei porturi, între care Odesa, unde vor fi încărcate cu cereale.

×
Subiecte în articol: Odesa Kalibr Rusia Ucraina acord Istanbul
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close