Antena 3 CNN Externe Klaus Iohannis, față în față cu Mark Rutte, contracandidatul său la șefia NATO

Klaus Iohannis, față în față cu Mark Rutte, contracandidatul său la șefia NATO

Klaus Iohannis ajunge față în față cu adversarul său la șefia NATO, premierul olandez demisionar Mark Rutte.

de Vasile Marcu    |    20 Mar 2024   •   11:05

Cei doi se întâlnesc astăzi la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, pentru prima dată după ce președintele român și-a anunțat oficial candidatura la funcția de Secretar General al organizației militare.

Potrivit unor surse diplomatice, președintele României se bazează pe sprijinul aliaților de pe flancul estic al NATO, inclusiv pe susținerea țărilor nou intrate în alianță, Finlanda și Suedia.

"Klaus Iohannis va discuta cu Mark Rutte la reuniunea Consiliului European, în contextul în care candidatura președintelui român a fost catalogată de presa internațională drept una neobișnuită în acest moment.

Statele de pe flancul estic NATO, care sunt mult mai radicale în ceea ce privește atitudinea pe care ar trebui să o aibă Occidentul față de Rusia, îl susțin pe președintele României.

Rutte, sprijinit de greii alianței militare. Iohannis, sprijinit de statele de pe flancul estic

Astfel, statele baltice sunt de acord cu o candidatură din estul Europei, la fel și Polonia, unul dintre cei mai vocali membri împotriva Rusiei.

Inclusiv Turcia și Bulgaria s-ar număra printre susținătorii lui Iohannis.

În ceea ce-l privește pe Mark Rutte, știm că sunt de acord cu candidatura sa Franța, Germania, Marea Britanie li Statele Unite, care și-au anunțat, primele, sprijinul pentru omul politic olandez.

Totuși, din ce spun anumite surse politice, Franța ar putea să își schimbe atitudinea față de candidatura președintelui român și să dea un vot pentru România, având în vedere relațiile apropiate între Klaus Iohannis și Emmanuel Macron. 

Revenind la ședința de astăzi a Consiliului European, aici se va discuta în primul rând despre înarmare, despre alocarea mai multor fonduri pentru industria de apărare a Europei, care a rămas în urmă cu finanțarea. Sunt deja 12 state, inclusiv România și Germania, care au trimis o scrisoare conducerii Băncii Europene de Investiții, cerând alocarea mai multor fonduri pentru domeniul Apărării.

De asemenea, la Consiliul European se va discuta creșterea ajutorului, atât militar cât și financiar, pentru Ucraina", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Vasile Marcu.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close