Antena 3 CNN Externe "Dacă dă Kim ordin de atac nuclear, aia e!" | Zeci de mii de soldați încearcă să prevină războiul între două țări care nu au semnat, niciodată, un tratat de pace

"Dacă dă Kim ordin de atac nuclear, aia e!" | Zeci de mii de soldați încearcă să prevină războiul între două țări care nu au semnat, niciodată, un tratat de pace

O fâșie de patru kilometri lățime, lungă de 250 de kilometri, împarte în două Peninsula Coreeană și separă două țări între care nu s-a încheiat niciodată un tratat de pace, ci doar un armistițiu, în vara anului 1953, după trei ani de război. Reportaj exclusiv din Coreea de Sud realizat de corespondentul Antena 3 CNN.

de Laurențiu Rădulescu    |    24 Apr 2024   •   15:30

Zona demilitarizată dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud este, de fapt, una dintre cele mai militarizate din lume, cu zeci de mii de soldați desfășurați de ambele părți și tehnica de luptă aferentă.

"De-a lungul graniței sunt staționați aproximativ 25 de mii de militari doar din Coreea de Sud. Există aici inclusiv o bază americană cu câteva sute de militari", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, care a vizitat zona.

În Sud, oamenii par să-și fi păstrat mai bine conștiința faptului că sunt un singur popor, chiar dacă istoria a închis circa 27 de milioane dintre ei în spatele unei cortine practic impenetrabile, în limitele căreia tronează comunismul dinastic al familiei Kim. 

Sud-coreenii spun că nu se tem de un război convențional, ci de faptul că, într-o zi, Kim Jong-un ar putea decide să apese butonul nuclear.

"Chiar dacă stăm 'ușă în ușă' cu ei, nu îmi e frică de ei, pentru că în zilele noastre nu mai sunt invazii. Dar în momentul în care liderul dă ordine să se apese butonul pentru bomba nucleară, asta e! Nu îmi e frică de invazie, ci doar de bombele nucleare", spune o femeie în dialog cu corespondentul Antena 3 CNN.

Ea speră în reunificare și își dorește să mai viziteze o dată muntele Kumgang din Nord, așa cum a făcut-o, ca turist, când avea 20 de ani.

Potrivit acestei femei, generațiile tinere sunt ostile ideii de reunificare, în vreme ce seniorii își doresc acest lucru.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Deocamdată, realitatea politică indică faptul că aspirațiile de reunificare sunt neverosimile, iar gradul de neîncredere între cele două țări este mare.

"Patru tuneluri urmau să faciliteze o invazie a trupelor Nordului în Sud. Tunelurile au fost descoperite acum câteva zeci de ani. Tunelul numărul 3 are o lungime de aproape un kilometru și jumătate. Urma să permită aducerea de militari nord-coreeni spre capitala Coreei de Sud, Seul", a menționat corespondentul Antena 3 CNN, Laurențiu Rădulescu.

×
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close