Antena 3 CNN Externe Joe Biden a pregătit Israelului o surpriză de proporții legată de Gaza în discursul său despre starea Uniunii

Joe Biden a pregătit Israelului o surpriză de proporții legată de Gaza în discursul său despre starea Uniunii

Președintele american Joe Biden a inclus în discursul său anual despre starea Uniunii o măsură de natură să complice operațiunile anti-Hamas ale Israelului în Gaza, în condițiile în care demersurile diplomatice pentru o încetare a focului nu au dat, până în prezent, rezultate.

Joe Biden a pregătit Israelului o surpriză de proporții legată de Gaza în discursul său despre starea Uniunii
Sursa foto: hepta / Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Mar 2024   •   21:30

Astfel, Biden urma să anunțe, joi, legislativul american că a ordonat armatei să înființeze un port în Gaza pentru a transporta pe mare mai mult ajutor umanitar în teritoriul palestinian asediat.

Informația este difuzată de presa internațională, care citează un responsabil de rang înalt de la Washington.

Biden va susține discursul în fața Congresului joi seară, de la ora locală 21 (vineri, ora 4 dimineața în România).

"În această seară, președintele Joe Biden va anunța în discursul său privind starea Uniunii că a dat ordin armatei americane să desfășoare o misiune de urgență pentru a înființa un port în Gaza.

Elementul principal va fi un chei temporar, iar portul va furniza echivalentul capacității a sute de camioane de ajutor suplimentar în fiecare zi", a precizat acest oficial.

Surse politice arată că operațiunea "va dura un anumit număr de săptămâni pentru planificare și executare" și ar urma să implice un coridor ce va aduce ajutor pe mare dinspre Cipru.

Surse americane: Podul umanitar al SUA în Gaza nu va presupune prezența soldaților american în enclavă

Operațiunea nu presupune prezența soldaților americani în enclava palestiniană.

"Armata americană are capabilități unice și poate face, de pe mare, lucruri care sunt extraordinare", au arătat sursele citate de presa internațională.

Nu este clar cum va reacționa Israelul la acest anunț, dar este destul de probabil că nu își va permite să bombardeze sau să atace în alt fel o astfel de facilitate. De asemenea, este improbabil că armata statului evreu își va permite operațiuni militare de amploare în vecinătatea unei astfel de facilități.

Comentatorii internaționali remarcă faptul că o astfel de inițiativă prezentă în discursul președintelui american privind starea Uniunii ilustrează presiunile cu care se confruntă Joe Biden în ceea ce privește sprijinul SUA pentru statul evreu, în contextul crizei umanitare din Gaza.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, foametea este "aproape inevitabilă" pentru cei 2,2 milioane de locuitori din Gaza, ajutorul umanitar ajungând aici în prezent doar în cantități foarte mici.

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close