Antena 3 CNN Externe Joe Biden: "Pachetul pentru Ucraina, o investiție în securitatea Europei" | Kremlinul: "SUA sunt direct implicate în acest conflict!"

Joe Biden: "Pachetul pentru Ucraina, o investiție în securitatea Europei" | Kremlinul: "SUA sunt direct implicate în acest conflict!"

De la promulgarea legii privind ajutorul pentru Ucraina și până la trimiterea efectivă de armament în țara atacată de Rusia este "o chestiune de ore", arată un mesaj al președintelui Joe Biden.

Joe Biden: "Pachetul pentru Ucraina, o investiție în securitatea Europei" | Kremlinul: "SUA sunt direct implicate în acest conflict!"
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Apr 2024   •   15:42

Mesajul prezidențial transmis după ce Biden a semnat legea a fost reluat de Ambasada SUA la București pe pagina de Facebook și are următorul conținut:

"În următoarele ore, vom începe să trimitem în Ucraina echipamente pentru apărarea antiaeriană, muniții pentru artilerie, sisteme de rachete și vehicule blindate. Acest pachet este practic o investiție, nu doar în securitatea Ucrainei, ci și în securitatea Europei. Este un exemplu despre ceea ce poate să facă America atunci când ne unim, în ciuda diferențelor noastre."

Presa internațională a relatat că în primul pachet de asistență trimis Ucrainei după deblocarea ajutorului de 61 de miliarde de dolari se vor regăsi și rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune.

Acest prim pachet are o valoare de circa un miliard de euro.

Kremlinul a afirmat, joi, că livrarea acestor rachete către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina.

„În următoarele ore, vom începe să trimitem în Ucraina echipamente pentru apărarea antiaeriană, muniții pentru...

Publicată de U.S. Embassy Bucharest pe Joi, 25 aprilie 2024

"Statele Unite sunt direct implicate în acest conflict. Au pornit pe un drum care urmărește creșterea razei de acțiune a sistemelor de armament", a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, reiterând că "deznodământul operațiunii militare speciale" nu va putea fi influențat de aceste noi livrări de armament.

Oficialii ruși au acuzat de mai multe ori Statele Unite de implicare în războiul purtat de trupele Moscovei în Ucraina.

Potrivit rușilor, implicarea SUA nu este doar la nivelul furnizării de arme și muniții, ci și prin informații despre țintele rusești, obținute cu ajutorul sateliților, dronelor de recunoaștere și al avioanelor spion.

Asumată oficial de SUA, livrarea de rachete ATACMS cu rază de acțiune de aproximativ 300 de kilometri va permite armatei ucrainene să lovească ținte ale armatei ruse mult în spatele frontului.

Rachete de acest fel au fost deja furnizate Kievului în secret, în luna martie.

Ele au fost folosite pe 17 aprilie într-un atac asupra unui aerodrom rus în Crimeea, unde a fost distrus un sistem antiaerian S-400.

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close