Antena 3 CNN Externe Iranul atacă Israelul în câteva ore, potrivit Wall Street Journal

Iranul atacă Israelul în câteva ore, potrivit Wall Street Journal

Israelul se pregătește pentru un atac direct iminent din partea Iranului.

de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Apr 2024   •   17:43

Informația a fost publicată de Wall Street Journal, WSJ, care estima, joi, un interval de 24 până la 48 de ore până la momentul atacului iranian.

WSJ a citat în acest sens o sursă familiară cu acest subiect. Publicația americană indică drept posibile ținte ale atacului iranian un reactor nuclear israelian sau centrale electrice ale statului evreu.

Iranul a amenințat în mod public că "va pedepsi" statul evreu, după un atac aerian desfășurat pe 1 aprilie, care a distrus o clădire într-un complex diplomatic al Iranului în capitala siriană Damasc.

Atacul s-a soldat cu uciderea a șapte militari iranieni, între care generalul de brigadă Mohammad Reza Zahedi, un lider al Forței de elită Quds.

Israelul nu a comentat asupra acestui atac, de natură să crească riscul de escaladare în Orientul Mijlociu.

The Washington Post scrie că secretarul american al Apărării și alți oficiali ai Pentagonului și-au exprimat frustrarea față de faptul că Israelul nu a informat SUA în avans cu privire la atacul în care au fost uciși ofițerii iranieni.

Colonel (r) SRI: Dacă Iran atacă Israelul, ajutorul militar blocat în Camera Reprezentanților va fi deblocat urgent

"Avertismentul american trebuie luat foarte în serios. Am văzut deja că ei (americanii) știau de atacul asupra Ucrainei și acea informație s-a verificat. Deci va avea loc un atac. Cel mai probabil atacul va fi după obiceiul lor, vineri seara. 

Să vedem cât de amplu va fi atacul. Va fi un răspuns proporțional asupra unui consulat israelian? Sau va fi o escaladare? Probabil sunt mai multe variante pe masa liderului religios suprem, Ali Khamenei, dar aceste variante pot avea repercusiuni la nivel mondial. Răspunsul Israelului poate să vină curând. 

Există percepția, în Iran, că Israelul a fost abandonat de Statele Unite, că în Camera Reprezentanților din Statele Unite este blocat ajutorul pentru Israel și pentru Ucraina. Nu cred că acest lucru va fi adevărat în cazul în care Iranul începe să atace Israelul. Într-un astfel de caz, cred că aceste lucruri se vor debloca urgent, ceea ce va avea impact asupra situației și în Ucraina, și în Gaza. 

Colonel (r) SRI: Israelul poate să îngroape definitiv industria nucleară iraniană

A doua chestiune este: ce pot face israelienii? Mult mai multe decât iranienii. Nivelul tehnic este foarte diferit. În speță, există posibilitatea ca, dacă li se dă prilejul, israelienii se îngroape definitiv industria nucleară iraniană. Ei așteaptă un pretext pentru asta. Vorbim de îngropat la modul propriu, adică bombardat intrările în uzinele subterane. Doamne ferește (...)

Însă Iranul nu poate evita un răspuns, fiindcă practic, Iranul și-ar pierde 'obrazul' și ascendentul asupra proxy-urilor, asupra mișcării Hamas, asupra mișcării Hezbollah, asupra altor mișcări subordonate. Depinde cât de amplu va fi acest răspuns și să sperăm că nu va fi o escaladare. Iar aici un rol important îl are, într-adevăr, diplomația", a spus la Antena 3 CNN colonelul (r) SRI Tudor Păcuraru.

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close