Antena 3 CNN Externe "Nu vă îmbolnăviți în Grecia! Sistemul medical nu mai face față". Mai multe persoane au murit în așteptarea ambulanțelor

"Nu vă îmbolnăviți în Grecia! Sistemul medical nu mai face față". Mai multe persoane au murit în așteptarea ambulanțelor

Grecia se confruntă cu o lipsă acută de medici în spitale și echipaje de intervenție, aceasta fiind cauza mai multor întâmplări nefericite. Mai multe persoane au murit în așteptarea ambulanțelor.

"Nu vă îmbolnăviți în Grecia! Sistemul medical nu mai face față". Mai multe persoane au murit în așteptarea ambulanțelor
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Aug 2023   •   10:20

Moartea unei adolescente gravide și a copilului său nenăscut reprezintă doar două din cele cel puțin nouă decese care puteau fi prevenite în Grecia, în această vară, dacă ar fi existat suficient personal medical, o situație cu care țara s-a confruntat chiar de dinainte de devastatoarele incendii de vegetație.

Unele spitale de pe insule nu dispun de medici generaliști permanenți, bazându-se în întregime pe un ciclu de acoperire pe termen scurt, completat cu personal din Grecia continentală pe care îl ademenește cu stimulente în numerar. 

Iar starea serviciilor de ambulanță este chiar mai rea.

O singură ambulanță pentru mai multe insule

Citește șiInsula din Grecia care se redeschide după cinci ani de renovări: ”Cetatea este o destinație turistică populară”

Pe multe insule din Ciclade și Dodecanez, abia o ambulanță este disponibilă pe parcursul a 24 de ore.

Problema nu este specifică insulelor – la Atena, operează 50 de ambulanțe, cu toate că ar fi nevoie de până la 90.

"Trebuie să recreionăm serviciul de ambulanță de la zero, în condițiile în care există găuri mari în întreaga țară”, a declarat Giorgos Mathiopoulos, președinte al serviciului elen de ambulanțe de urgență (EKAV), pentru Politico.

Marea majoritate a centrelor medicale de pe micuțele insule din Marea Egee se chinuie să facă față, iar numărul limitat de doctori trebuie să fie de gardă în fiecare zi.

Chiar și atunci când statul decide să angajeze mai mult personal medical, mulți refuză să se mute pe insulă, acolo unde costul vieții a devenit insuportabil din cauza creșterii pe care a înregistrat-o sectorul turistic.

Această situație pune și mai multă presiune pe EKAV (National Center for Emergency Care’s - Air Ambulance Services).

"Am trimis mai mulți salvatori (medicali) din restul țării către insule pentru a acoperi necesarul sezonului.

Colegii noștri sunt nevoiți să își reducă vacanțele de vară pentru acest lucru, dar acestea sunt în mod evident doar soluții improvizate”, a explicat Giorgos Mathiopoulos, potrivit Politico.

×
Subiecte în articol: Grecia medici ambulanta
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close