Antena 3 CNN Externe O erupție solară ar putea da o ”lovitură spectaculoasă” Pământului, marți, declanșând aurore și furtuni geomagnetice

O erupție solară ar putea da o ”lovitură spectaculoasă” Pământului, marți, declanșând aurore și furtuni geomagnetice

Erupția solară din weekend ar putea da o ”lovitură spectaculoasă” Pământului. Experții au avertizat că există șansa ca acesta să declanșeze furtuni geomagnetice minore și aurore.

O erupție solară ar putea da o ”lovitură spectaculoasă” Pământului, marți, declanșând aurore și furtuni geomagnetice
Sursa foto: Twitter/ Daily Mail Online
de Cerasela Stafie    |    10 Mai 2022   •   15:54

Soarele pare să se treacă printr-o perioadă deosebit de activă a ciclului său de activitate, de 11 ani. A început în 2019 și este de așteptat să atingă apogeul în 2025.

Erupțiile solare și ejecțiile de masă coronală (coronal mass ejection - CME) sunt explozii puternice de energie, care pot direcționa explozii periculoase către Pământ.

Luna trecută a avut loc cea mai puternică erupție din acest ciclu solar, dar nu a cauzat daune Pământului. Nici cea mai recentă nu se așteaptă să afecteze sateliții și rețeaua electrică, chiar dacă va lovi.

Totuși, oamenii de știință sunt îngrijorați de faptul că această creștere a activității soarelui ar putea duce la o vreme solară potențial periculoasă, care ar putea deteriora rețelele electrice, poate distruge sateliții și poate dăuna astronauților și echipamentelor spațiale de pe Stația Spațială Internațională.

Experții de la SpaceWeather.com au spus că cel mai recent CME a soarelui a erupt sâmbătă, 7 mai. Ei au adăugat că analiștii de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) au considerat că ”ar putea da o lovitură spectaculoasă câmpului magnetic al Pământului” astăzi, 10 mai, scrie Daily Mail.

În schimb, specialiștii de la SpaceWeather.com au transmis că ”aceasta este o prognoză de încredere scăzută. Furtunile geomagnetice minore sunt posibile dacă/când sosește CME.”

O furtună minoră poate deruta animalele migratoare, care se bazează pe câmpul magnetic al Pământului pentru un sentiment de direcție. Erupțiile solare, sau proeminențe, sunt structuri mari de linii de câmp magnetic, încurcate, care mențin concentrații dense de plasmă solară suspendate deasupra suprafeței soarelui, uneori luând forma unor bucle arcuite.

Ele sunt adesea asociate cu ejecțiile de masă coronală, care, dacă sunt direcționate către Pământ, pot face ravagii cu tehnologia noastră. CME-urile au impact asupra Pământului numai atunci când sunt îndreptate în direcția planetei noastre. Ele tind să fie mult mai lente decât erupțiile solare, deoarece mișcă o cantitate mai mare de materie.

CME-urile pot fi declanșate atunci când o furtună la suprafața soarelui determină formarea unui vârtej la baza buclelor de plasmă care se proiectează de la suprafață. Aceste bucle se numesc proeminențe și atunci când devin instabile se pot rupe, eliberând CME în spațiu.

Erupțiile și CME-urile au efecte diferite și pe Pământ. Energia dintr-o erupție poate perturba zona atmosferei prin care circulă undele radio, ceea ce poate duce la întreruperi temporare ale semnalelor de navigație și comunicații. Pe de altă parte, CME-urile au puterea de a împinge câmpurile magnetice ale Pământului, creând curenți care conduc particulele în jos spre polii Pământului.

Când acestea reacționează cu oxigenul și azotul, ele ajută la crearea aurorei, cunoscută și sub numele de Luminile Nordului și Sudului. În plus, schimbările magnetice pot afecta o varietate de tehnologii umane, determinând rătăcirea coordonatelor GPS cu câțiva metri și supraîncărcarea rețelelor de electricitate atunci când companiile de energie nu sunt pregătite.

Nu a existat un CME extrem sau o erupție solară în lumea modernă. Ultimul a fost Evenimentul Carrington din 1859. Acesta a creat o furtună geomagnetică și o auroră care a apărut la nivel global, precum și incendii la stațiile telegrafice.

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close