Antena 3 CNN Externe Diaspora Doar 80.000 de români din Diaspora s-au înregistrat pentru a vota la prezidențiale

Doar 80.000 de români din Diaspora s-au înregistrat pentru a vota la prezidențiale

Doar 80.000 de români din Diaspora s-au înregistrat pentru a vota la prezidențiale
17 Sep 2019   •   10:39

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că aproape 80.000 de alegători români s-au înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro, ceea ce reprezintă aproximativ 20 % din numărul românilor din diaspora care au votat la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019.

Precizăm că românii din străinătate au avut inițial la dispoziție 46 de zile pentru a se preînregistra pe acest portal și, ulterior, încă patru zile stabilite prin ordonanță de urgență. 

„Mă așteptam ca măcar cei 400.000 de români care au votat la alegerile europarlamentare din acest an, unii dintre ei așteptând ore întregi la coadă, să fie receptivi la facilitățile oferite de legislația electorală și speram să opteze în număr foarte mare pentru votul prin corespondență”, a afirmat președintele AEP. 

 În ceea ce privește exercitarea dreptului de vot prin corespondență, documentele necesare acestuia vor fi expediate prin intermediul Poștei Române până cel mai târziu la data de 17 octombrie 2019. Reamintim că alegătorul trebuie să expedieze plicul cu votul exprimat astfel încât acesta să ajungă la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondență din țară sau din afara țării, în funcție de opțiune, până cel mai târziu la data de 7 noiembrie 2019. În situația în care, din diverse motive, plicul nu ajunge la timp pentru a fi validat, alegătorul va fi notificat să se îndrepte spre cea mai apropiată secție de votare. 

în vederea informării corecte a alegătorilor cu privire la modalitățile specifice de exercitare a dreptului de vot, Autoritatea Electorală Permanentă pregătește clipuri informative care vor ilustra tehnica votării pas cu pas, atât prin corespondență, cât și la secția de votare.

 

×
Subiecte în articol: diaspora prezidentiale
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close