Antena 3 CNN Externe Dezvăluiri spectaculoase făcute de John Sawers, fostul șef al agenției britanice de spionaj MI6: "Israelul a făcut o eroare de judecată strategică"

Dezvăluiri spectaculoase făcute de John Sawers, fostul șef al agenției britanice de spionaj MI6: "Israelul a făcut o eroare de judecată strategică"

John Sawers, fostul șef al agenției britanice de spionaj MI6, a făcut dezvăluiri în cadrul unui interviu pentru CNN. Potrivit acestuia, "Israelul a făcut o eroare de judecată strategică".

de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Apr 2024   •   21:43

Potrivit oficialului, după lovitura israeliană din Damasc și răspunsul foarte dur al Iranului, în acest moment există o tensiune mare, iar "Israelul a făcut o eroare de judecată strategică".

”Este o perioadă foarte tensionată în acest moment. După lovitura israeliană din Damasc și răspunsul foarte dur al Iranului.

Trebuie să ținem cont de faptul că răspunsul iranian a fost un eșec. Vor fi dezamăgiți la Teheran că doar o mică parte din barajul lor de rachete și drone, doar foarte puține au reușit să treacă.

Nu a provocat cu adevărat niciun fel de pagube Israelului.

Și cred că premierul Netanyahu se simte destul de confortabil în acest moment.

Doar că, știți, în urmă cu două sau trei săptămâni, vorbeam cu toții despre dezastrele din Gaza, despre eșecul ofensivei israeliene de acolo și despre bombardarea convoiului umanitar. El a schimbat subiectul”, a spus acesta.

Întrebat care crede că este următorul pas gestionabil, dacă există un astfel de lucru, Richard Dearlove a răspuns: 

”În primul rând, trebuie să recunoaștem că acest război din umbră dintre Israel și Iran se desfășoară de mai mulți ani.

Cea mai recentă rundă a fost atacul israelian din Damasc, care a luat prin surprindere multă lume, inclusiv administrația Statelor Unite, cred.  

I-a șocat și pe iranieni, deoarece a fost un fel de escaladare a atacului asupra unei clădiri diplomatice desemnate, chiar dacă aceasta era folosită ca sediu al curților revoluționare.

Cred că Israelul a făcut o eroare de judecată strategică. Au crezut că pot trăi alături de o Gaza controlată de Hamas.

Ziua de 7 octombrie a demonstrat că nu se poate. Ei bine, ei trăiesc alături de un Liban controlat de Hezbollah.

Trăiesc alături nu de o Sirie controlată de Iran, ci de o Sirie în care Iranul are un punct de sprijin substanțial.

Acum, nu cred că șefii securității israeliene, oamenii cu care am lucrat în Mossad și Shin bet și așa mai departe, vor fi pregătiți să tolereze acest lucru la nesfârșit. Și vor spune că dacă nu acum, atunci când.

Dar cred că politica indică un pas înainte treptat, mai degrabă decât o escaladare majoră.

Și mă întrebam dacă interlocutorii dvs. de securitate de-a lungul anilor, mulți dintre ei au spus public că, de fapt, cea mai mare amenințare existențială pentru Israel este lipsa continuă a unei rezoluții politice care să aducă securitate între Israel și palestinieni”, a mai mărturisit acesta, pentru CNN.

”Trebuie să existe o opțiune pentru o soluție politică”

De asemenea, fostul șef al agenției britanice de spionaj MI6 susține că trebuie să existe o opțiune pentru o soluție politică.

”Ei bine, trebuie să existe o opțiune pentru o soluție politică.

A existat un fel de punct comun între premierul Netanyahu și Hamas, în sensul că niciunul dintre ei nu dorea o soluție cu două state.

Amândoi doreau o soluție cu un singur stat, dar Hamas dorea o soluție cu un singur stat fără Israel, iar Israelul dorea o soluție cu un singur stat fără palestinieni.

Și cred că oricare dintre cele două variante este o rețetă pentru probleme foarte grave.

Așadar, trebuie să ne întoarcem la conceptul de soluție cu două state.

Cred că este imaginabil, este posibil să ajungem acolo.

Așadar, acest aspect trebuie abordat, dar Israelul trebuie să se ocupe și de cererile sale directe de securitate.

Cred că Hamas va fi capabil să își reconstruiască forțele militare.

Vor exista o mulțime de voluntari pentru batalioanele Hamas care vor ieși din acest conflict.

Iar singurul răspuns real atât pentru Gaza, cât și pentru Cisiordania este de a avea o conducere palestiniană autoritară care să își asume responsabilitatea pentru aceste teritorii în conceptul unui context de lucru pentru un stat palestinian care să trăiască alături de un Israel sigur și pașnic”, a încheiat John Sawers, fostul șef al agenției britanice de spionaj MI6.

×
Subiecte în articol: MI6 atac israel John Sawers
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close