Antena 3 CNN Externe Misterul cutremurului din Maroc: cea mai mare moschee din Marrakech a scăpat neatinsă, în vreme ce alte clădiri au fost grav avariate

Misterul cutremurului din Maroc: cea mai mare moschee din Marrakech a scăpat neatinsă, în vreme ce alte clădiri au fost grav avariate

Marocul anunță că a acceptat ajutorul din partea a patru țări, după cutremurul devastator care a făcut peste 2.000 de morți.

Misterul cutremurului din Maroc: cea mai mare moschee din Marrakech a scăpat neatinsă, în vreme ce alte clădiri au fost grav avariate
Sursa foto: hepta / Zuma Press / Cristina Perez
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Sep 2023   •   09:04

Cele patru state sunt Spania, Marea Britanie, Qatar și Emiratele Arabe Unite.

Ministerul marocan de Interne a indicat într-un comunicat că țara a răspuns favorabil la ofertele celor patru guverne, de a trimite echipe de căutare și salvare.

Mai multe țări, inclusiv Israel, Franța, Italia și Statele Unite și-au oferit ajutorul. Chiar şi Algeria vecină, care are relații încordate cu Marocul, și-a deschis spațiul aerian, închis de doi ani, pentru zborurile care transportă ajutor umanitar și răniți.

Mulțumind tuturor țărilor care s-au oferit să trimită echipe de salvatori, ministerul a indicat că Marocul a acceptat ajutorul "după ce a efectuat o evaluare minuțioasă a nevoilor pe teren și ținând cont de faptul că o lipsă de coordonare ar putea fi contraproductivă".

Seismul de vineri noaptea, cel mai puternic care a lovit Marocul până în prezent, a avut magnitudinea 6,8 și s-a soldat cu cel puțin 2.012 de morți și 2.059 de răniți, potrivit celui mai recent bilanț oficial.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Cartierul Medina din Marrakech, grav afectat. Cea mai mare moschee din oraș a scăpat neatinsă

Cutremurul devastator din Maroc a distrus mai multe clădiri vechi de secole din cartierul istoric al orașului Marrakech.

Între acestea, o moschee situată în piața Jemaa el-Fna, care era loc de rugăciune pentru de sute de comercianți.

Cartierul Medina, sit aflat în patrimoniul mondial UNESCO, a fost puternic afectat. Părți mari din zidurile de apărare, construite cu secole în urmă și acoperite cu gresie roșie, au fost deteriorate, iar unele s-au prăbușit.

Însă moscheea Kutubiyya (foto principală), cea mai mare din Marrakech, a rămas intactă, deși s-a clătinat violent în timpul mișcării tectonice, notează presa internațională.

Situația pare să se fi replicat și în afara orașului: moscheea Tinmal, datând din secolul al XII-lea și situată în munții Atlasului Înalt, a fost grav avariată, în timp ce alte clădiri din zonă par să fi scăpat aproape nevătămate.

×
Subiecte în articol: maroc cutremur moschee Marrakech Kutubiyya
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close