Antena 3 CNN Externe Cutremur la compania lui Mark Zuckerberg. Meta dă afară 13% din angajați | 11.000 de oameni își vor pierde slujbele

Cutremur la compania lui Mark Zuckerberg. Meta dă afară 13% din angajați | 11.000 de oameni își vor pierde slujbele

Compania Meta, care deține Facebook, Instagram și Whatsapp, a anunțat, miercuri, că va concedia 13% din forța sa de muncă.

Cutremur la compania lui Mark Zuckerberg. Meta dă afară 13% din angajați | 11.000 de oameni își vor pierde slujbele
Sursa foto: Getty Images
de Adrian Iclozan    |    09 Noi 2022   •   13:39

Este vorba de 11.000 de angajați vizați de concedieri, din totalul de 87.000.

Într-o scrisoare către angajați, directorul executiv Mark Zuckerberg a spus că planul de concedieri "este motivat de unele dintre cele mai dificile schimbări" făcute în existența companiei.

Valul de concedieri de la Facebook urmează celui de la Twitter, care și-a concediat jumătate din angajați după preluarea companiei de către Elon Musk.

De asemenea, alte companii din domeniul tehnologiei, inclusiv unele din așa-numitul grup Big Tech, au anunțat, recent, planuri de concedieri sau de înghețare a angajărilor.

Nori negri în Big Tech

Concedierile și înghețarea angajărilor au început să se amplifice alarmant în sectorul tehnologic, care se mândrește cu unele dintre cele mai valoroase companii din lume.

Este o veste proastă pentru economie, în ansamblu, arăta CNN într-o analiză publicată recent pe site-ul său.

Trei dintre cazurile nominalizate de CNN aparțin așa-numitului grup Big Tech, al marilor companii de tehnologie care domină acest sector în SUA: Meta, Amazon, Apple, Google și Microsoft.

Cazul Amazon: suspendarea angajărilor

Amazon a anunțat săptămâna trecută că suspendă angajările corporative.

"Ne așteptăm să menținem această pauză în următoarele câteva luni și vom continua să monitorizăm economia și mediul de business pentru a face ajustările așa cum credem că are sens", a scris Beth Galetti, vicepreședinte Amazon într-o notă adresată angajaților.

La sfârșitul lunii trecute, Amazon a estimat că veniturile sale pentru trimestrul care include sărbătorile (T4) vor fi mai mici decât au anticipat analiștii.

După publicarea estimării, valoarea acțiunilor Amazon a scăzut brusc.

Acțiunile Amazon s-au depreciat cu peste 47% în acest an.

Cazul Apple: angajări înghețate parțial

Apple a înghețat angajările, cu excepția celor în Cercetare-Dezvoltare.

Compania a precizat că măsura este luată în corelație cu mediul economic actual.

La fel ca și alte companii de tehnologie, Apple are îngrijorări legate de creșterea mai lentă în perioada sărbătorilor, de ratele mai mari ale dobânzilor și de scăderea cheltuielilor consumatorilor.

Blocajele instituite de autorități în China în virtutea politicii "Zero COVID" afectează și producția iPhone 14.

Valoarea acțiunilor Apple a scăzut cu aproximativ 25% în acest an.

Cazul Twitter și fuga publicitarilor

Twitter făcut deja valuri în piață cu anunțul că va concedia jumătate dintre cei 7.500 de angajați.

Noul proprietar, Elon Musk, a spus că Twitter a înregistrat o scădere masivă a veniturilor, care are legătură cu însuși faptul că omul de afaceri a preluat compania.

Musk a dat vina pe "grupurile de activiști care au făcut presiuni asupra agențiilor de publicitate" să se retragă de pe platformă.

General Mills (GIS) și Volkswagen Group, care deține Audi, Porsche și Bentley, au confirmat pentru CNN că și-au întrerupt activitățile plătite pe Twitter în urma preluării de către Elon Musk.

Alte companii, între care Pfizer, s-au alăturat acestui demers.

Companiile de tehnologie anticipează vremuri grele

Toate aceste decizii ale companiilor de tehnologie vin, mai mult sau mai puțin surprinzător, pe fondul unor date relativ bune referitoare la economia americană.

Conform celor publicate vineri de autorități, economia Statelor Unite a numărat în octombrie 261.000 noi locuri de muncă, depășind cu așteptările analiștilor, care anticipaseră doar de 200.000 de noi locuri de muncă.

În același timp, șomajul a crescut la 3,7%.

Chiar dacă aceste date, și altele, legate de câștigurile corporative din trimestrul 3, reflectă în continuare o economie puternică a SUA, anticipările în sectorul companiilor de tehnologie rămân pesimiste.

×
Subiecte în articol: Facebook locuri de munca Mark Zuckerberg
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close