Antena 3 CNN Externe Comisia Europeană dă în judecată Polonia la Curtea Europeană de Justiţie pentru modificările la legile justiției

Comisia Europeană dă în judecată Polonia la Curtea Europeană de Justiţie pentru modificările la legile justiției

Comisia Europeană dă în judecată Polonia la Curtea Europeană de Justiţie pentru modificările la legile justiției
24 Sep 2018   •   15:06

Comisia Europeană a anunţat luni că a sesizat Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) în cazul legii adoptate de Polonia pentru reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor de la Curtea Supremă, spunând că încalcă valorile fundamentale ale UE, potrivit dpa şi AFP.

Comisia Europeană a solicitat o procedură rapidă şi a cerut CEJ să impună măsuri interimare astfel încât Curtea Supremă din Polonia să revină la situaţia anterioară adoptării noilor legi.

Măsura face parte din procedura de infringement lansată de CE împotriva Poloniei.

Bruxellesul şi Varşovia se află în dispută de la sfârşitul lui 2015, din cauza îngrijorărilor că reformele adoptate atunci de Partidul Lege şi Justiţie (PiS, naţional-conservator) plasează sistemul judiciar sub o influenţă politică excesivă şi subminează valorile europene.

Printre altele, reforma reduce vârsta de pensionare a judecătorilor de la Curtea Supremă de la 70 la 65 de ani, o măsură care a forţat până acum retragerea a 21 de judecători.

PiS susţine că prin această reformă curăţă instanţa de judecători corupţi, însă oponenţii îl acuză că încearcă astfel să îndepărteze vocile critice.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close