Antena 3 CNN Externe Codruț, câinele cu trei picioare al Maiei Sandu, l-a mușcat pe președintele Austriei, la Chișinău

Codruț, câinele cu trei picioare al Maiei Sandu, l-a mușcat pe președintele Austriei, la Chișinău

Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, nu va uita prea curând vizita întreprinsă în această săptămână în Republica Moldova.

de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Noi 2023   •   09:09

Presa din țara vecină relatează că liderul de la Viena a fost mușcat de mână de Codruț, un câine adoptat în urmă cu mai multe luni de echipa președintei Maia Sandu.

Scena s-a petrecut ieri, pe scările instituției prezidențiale de la Chișinău.

Momentul a fost filmat.

Se vede cum o persoană din anturajul Maiei Sandu îi dă acesteia lesa lui Codruț, iar câinele se așează, cuminte, pe cele trei picioare ale sale.

Când președintele austriac se apropie să-l mângâie, Codruț emite un lătrat scurt, se ridică și îl mușcă de mâna dreaptă pe Van der Bellen.

Maia Sandu s-a scuzat imediat, spunându-i oaspetelui străin "e multă lume", drept justificare pentru comportamentul animalului. 

Însă experții canini afirmă că animalele cu stăpân nu reacționează prea bine la dovezile de afecțiune ale străinilor.

Un câine acceptă în mod uzual locul secund în ierarhia care-l plasează pe stăpân pe primul loc. Apariția unui străin înseamnă schimbarea ierarhiei, iar câinele riscă să reacționeze cu agresivitate, cum s-a întâmplat și în cazul lui Van der Bellen.

Președintele austriac, un susținător al aderării României la Schengen

Acesta a apărut, ulterior, cu mâna bandajată la întrevederea cu președintele Parlamentului, Igor Grosu.

"La doar o săptămână după ce Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor, partenerii din Europa ne-au reconfirmat că Moldova este așteptată în marea familie europeană. Este un gest puternic, care ne arată că avem prieteni de nădejde, cu ajutorul cărora ne protejăm democrația, dezvoltăm economia și construim Europa aici, acasă", a declarat Maia Sandu, în contextul vizitei oaspetelui de la Viena. 

În altă ordine de idei, Alexander Van der Bellen este un susținător al aderării României la Spațiul Schengen, spre deosebire de cancelarul Karl Nehammer și membrii guvernului acestuia.

"În momentul în care Guvernul federal austriac a spus 'nu' aderării României și Bulgariei la Schengen, am venit cu un comunicat public, în care am precizat că nu sunt de acord cu decizia Guvernului meu. Nu am văzut sensul blocării României și Bulgariei la sistemul Schengen. Sper ca într-o bună zi această decizie luată de Executivul țării să fie revizuită", a declarat el, recent.

Cum a ajuns Codruț, un câine de pe stradă, în anturajul Maiei Sandu

Codruț, câinele care l-a mușcat pe președintele austriac, a fost salvat de echipa Maiei Sandu după ce a fost victima unui accident.

O scurtă postare pe această temă a fost publicată de președinta Republicii Moldova în luna septembrie, pe Instagram.

"Codruț face parte din echipa noastră de la Președinție de vreo șapte luni, după ce a fost găsit în stradă lovit de o mașină.

Din păcate nu am reușit să-i salvăm lăbuța, dar, după câteva luni de tratament, acum aleargă bucuros în 3 picioare", a precizat Maia Sandu.

View this post on Instagram

A post shared by Maia Sandu (@maia.sandu)

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close