Antena 3 CNN Externe Citea această carte pe aeroport. Când au văzut-o, agenții de securitate au săltat-o imediat

Citea această carte pe aeroport. Când au văzut-o, agenții de securitate au săltat-o imediat

Citea această carte pe aeroport. Când au văzut-o, agenții de securitate au săltat-o imediat
21 Iul 2017   •   22:43

O femeie din Marea Britanie a fost nevoită să recurgă la instanţă pentru a solicita să i se prezinte scuze după ce a fost interogată de poliţia de combatere a terorismului pentru că citea o carte de artă siriană în avion, informează vineri BBC. 

Faizah Shaheen a fost raportată autorităţilor de către echipajul cursei operate de compania Thomson cu care călătorea în luna de miere în Turcia în 2016. După cum au declarat avocaţii săi pentru programul BBC Victoria Derbyshire, ea crede că a fost selectată din cauza rasei sale, că a fost victima unei discriminări. 

Compania Thomson a spus că echipajul său a fost "instruit să raporteze orice îngrijorare" ca măsură de precauţie. 

Această femeie, musulmană, a cărei activitate în domeniul îngrijirii sănătăţii mintale implică, în parte, căutarea semnelor de radicalizare în rândul tinerilor - citea ''Syria Speaks: Art and Culture from the Frontline'', în timpul zborului spre Turcia. Cartea este o colecţie de literatură, fotografii, cântece şi caricaturi ale unor artişti şi scriitori sirieni. Ea a fost oprită de poliţie când s-a întors în Regatul Unit două săptămâni mai târziu. 

Doamna Shaheen şi soţul ei au fost duşi într-o cameră în Aeroportul Doncaster pentru a fi interogaţi în conformitate cu Anexa 7 a Legii Terorismului. Ea a spus că interogatoriul a durat aproximativ 30 de minute, timp în care a fost întrebată despre carte, despre munca ei şi câte limbi vorbeşte. 

"M-am simţit ofensată şi supărată, apoi furioasă. M-am străduit să accept faptul că am fost aleasă pentru citeam o carte despre artă şi cultură", a explicat ea. 

"Un an mai târziu, Thomson Airways nu oferise nicio explicaţie sau scuze, în ciuda implicării juridice. Această atitudine nu mi-a lăsat nici o opţiune decât să cer o declaraţie din partea instanţei în conformitate cu Legea egalităţii", care prevede protecţii puternice împotriva tratamentului discriminatoriu pe baza rasei sau religiei. 

Dna Shaheen a spus că nu doreşte despăgubiri, ci "o scuză şi o explicaţie din partea Thomson Airways pentru a se asigura că aşa ceva nu se va mai întâmpla niciodată". 

Jo Glanville, directorul organizaţiei PEN din Marea Britanie (organizaţie internaţională a scriitorilor care apără libertatea de expresie, drepturile minorităţilor, luptă împotriva discriminărilor de orice fel şi militează pentru pace), care a contribuit la finanţarea cărţii pe care a citit-o Shaheen, a declarat că acţiunile lui Thomson au constituit "o încălcare fundamentală a libertăţii noastre, subminând libertatea noastră de a citi orice text care ne place într-un loc public". 

"Thomson ar trebui să-şi revizuiască procedurile de pregătire a personalului, astfel încât o asemenea eroare să nu se mai întâmple niciodată. Citirea unei cărţi nu ar trebui niciodată privită ca motiv pentru un comportament suspect", a declarat Shaheen. 

"Ne pare foarte rău dacă doamna Shaheen rămâne nemulţumită de modul în care simte că a fost tratată'', a scris Thomson într-o declaraţie. "I-am scris pentru a explica faptul că echipajul nostru este supus unei pregătiri generale privind siguranţa şi securitatea, în mod regulat. Ca parte a acestui fapt, ei sunt încurajaţi să fie vigilenţi şi să împărtăşească orice informaţii sau întrebări cu autorităţile competente, care ar acţiona în funcţie de caz".

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: aeroport carte
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close