Antena 3 CNN Externe Atentate Spania. Unul dintre teroriști a mărturisit că pregăteau un atac de mare amploare

Atentate Spania. Unul dintre teroriști a mărturisit că pregăteau un atac de mare amploare

Atentate Spania. Unul dintre teroriști a mărturisit că pregăteau un atac de mare amploare
22 Aug 2017   •   18:35

Unul dintre cei patru suspecţi încă în viaţă ai atentatelor din Catalonia, Mohamed Houli Chemla, a recunoscut marţi în faţa unui judecător că celula din care făcea parte pregătea un atentat de o mai mare amploare, a anunţat o sursă judiciară spaniolă, relatează AFP. 

Suspectul a confirmat în faţa judecătorului de instrucţie declaraţiile sale din arest conform cărora celula pregătea un atentat mai important decât cele două atacuri de la Barcelona şi Cambrils, comise joi şi vineri şi care s-au soldat cu 15 morţi şi peste 120 de răniţi. 

Mohamed Houli Chemlal, rănit în explozia unei case în Alcanar în care celula ar fi pregătit alte atacuri, este suspectul cheie pentru anchetatori: este singurul despre care se ştie cu certitudine că a stat în acea casă şi care poate povesti ce făceau ceilalţi suspecţi în acel loc. 

'Din cele patru persoane aflate în arest, în mod evident toate sunt interogate şi unele au furnizat informaţii interesante', a declarat duminică comandantul poliţiei catalane, maiorul Josep Lluis Trapero, lăsând să se înţeleagă că unii dintre deţinuţi au făcut mărturisiri. 

Până luni, poliţia catalană nu a dezvăluit identitatea suspectului şi a rămas foarte discretă în privinţa acestuia. 

Sub dărâmături, poliţiştii au descoperit 120 de butelii de gaz şi urme de substanţe utilizate în mod obişnuit pentru a fabrica TATP, un explozibil folosit de Statul Islamic, care a revendicat atentatele. 

Potrivit poliţiei, explozia i-ar fi privat pe autorii atacurilor de mijloacele de a comite atentate mult mai sângeroase. 

Driss Oukabir, Mohammed Aalla, Mohamed Houli Chemlal şi Salh El Karib sunt singurii supravieţuitori ai celulei jihadiste de 12 persoane pe care poliţia o consideră responsabilă de atentatele din Barcelona şi Cambrils, la 120 km sud de Barcelona. Cei patru au fost compărut marţi în faţa unui tribunal din Madrid. 

În total 12 persoane, în cea mai mare parte marocani, sunt suspectate că făceau parte din celula care a comis atentatele. 

Cinci dintre ei au fost ucişi în noaptea de joi spre vineri, alţi doi ar fi murit manipulând explozibile şi un al optulea, Younes Abouyaaqoub, a fost ucis luni, după patru zile de căutări. 

Alţi patru au fost arestaţi, între care unul grav rănit într-o explozie care a avut loc miercuri în casa despre care poliţia presupune că adăpostea un laborator de fabricare a dispozitivelor explozive. 

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close