Antena 3 CNN Externe Agenția Spațială Europeană a dezvăluit primele imagini color ale cosmosului: "Sunt uluitoare și ne amintesc de secretele Universului"

Agenția Spațială Europeană a dezvăluit primele imagini color ale cosmosului: "Sunt uluitoare și ne amintesc de secretele Universului"

Misiunea spatială Euclid a dezvăluit primele imagini color ale cosmosului.

Agenția Spațială Europeană a dezvăluit primele imagini color ale cosmosului: "Sunt uluitoare și ne amintesc de secretele Universului"
Sursa foto: Agenția Spațială Europeană
de Ştefan Petrică    |    07 Noi 2023   •   20:01

Misiunea spatială Euclid a ESA (The European Space Agency) a dezvăluit primele imagini color ale cosmosului. 

Niciodată până acum un telescop nu a fost capabil să creeze imagini astronomice atât de clare pe o zonă atât de mare de cer și privind atât de departe în Universul îndepărtat. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Aceste cinci imagini ilustrează întregul potențial al lui Euclid, ei arată că telescopul este gata să creeze cea mai extinsă hartă 3D a Universului de până acum, pentru a descoperi unele dintre secretele sale ascunse.

Euclid, detectivul din Universul întunecat, are o sarcină dificilă: să investigheze modul în care materia întunecată și energia întunecată au făcut ca Universul nostru să arate așa cum arată astăzi.

Citește șiFenomen uimitor, observat de NASA, de Halloween. Un "schelet cosmic" a fost găsit în Univers

95% din cosmosul nostru pare să fie făcut din aceste misterioase entități "întunecate”. Dar nu înțelegem care sunt acestea deoarece prezența lor provoacă doar modificări foarte subtile în aspectul și mișcările lucrurilor pe care le putem vedea.

Pentru a dezvălui influența "întunecată” asupra Universului vizibil, în următorii șase ani, Euclid va observa formele, distanțele și mișcările miliardelor de galaxii până la 10 miliarde de ani lumină. 

Făcând acest lucru, va crea cea mai mare hartă cosmică 3D realizată vreodată.

Ceea ce face ca perspectiva lui Euclid asupra cosmosului să fie specială este capacitatea sa de a crea o imagine vizibilă și în infraroșu remarcabil de clară pe o mare parte a cerului într-o singură ședință, potrivit ESA.

Imaginile lansate prezintă această capacitate specială: de la stele strălucitoare până la galaxii slabe, observațiile arată integralitatea acestor obiecte cerești, rămânând în același timp extrem de clare, chiar și atunci când se face zoom pe galaxii îndepărtate.

"Nu am mai văzut niciodată imagini astronomice ca aceasta, care să conțină atât de multe detalii. 

Sunt chiar mai frumoase și mai clare decât ne-am fi putut gândi, arătându-ne multe trăsături nevăzute anterior în zone binecunoscute ale Universului din apropiere. 

Acum suntem gata să observăm miliarde de galaxii și să studiem evoluția lor în timpul cosmic”, spune René Laureijs, om de știință al proiectului Euclid al ESA.

"Doresc să felicit și să mulțumesc tuturor celor implicați în realizarea acestei misiuni ambițioase, care este o reflectare a excelenței europene și a colaborării internaționale. Primele imagini surprinse de Euclid sunt uluitoare și ne amintesc de ce este esențial să mergem în spațiu pentru a afla mai multe despre misterele Universului”, spune directorul general ESA Josef Aschbacher.

Noi descoperiri, în curând

Prima viziune a lui Euclid asupra cosmosului este nu numai frumoasă, ci și extrem de valoroasă pentru comunitatea științifică.

În primul rând, arată că telescopul și instrumentele lui Euclid funcționează extrem de bine și că astronomii îl pot folosi pe Euclid pentru a studia distribuția materiei în Univers și evoluția acesteia la cele mai mari scale. 

Combinarea multor observații de această calitate care acoperă zone mari ale cerului ne va arăta părțile întunecate și ascunse ale cosmosului.

În al doilea rând, fiecare imagine conține în mod individual o mulțime de informații noi despre Universul din apropiere.

Și, în cele din urmă, aceste imagini ne duc dincolo de tărâmul materiei întunecate și al energiei întunecate, arătând și modul în care Euclid va crea o comoară de informații despre fizica stelelor și galaxiilor individuale.

×
Subiecte în articol: Agentia Spatiala Europeana cosmos imagini
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close