Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Un institut care are o instalaţie nucleară lângă Harkov a fost atacat | SBU: "Există riscul de poluare radioactivă a mediului"

Un institut care are o instalaţie nucleară lângă Harkov a fost atacat | SBU: "Există riscul de poluare radioactivă a mediului"

Un institut care are o instalație nucleara lângă Harkov a fost lovit. Alarma a fost dată de localnici care au filmat incendiul izbucnit imediat după atac. Centrul Ucrainei pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională (SBU) a precizat că dacă echipamentele din institut au fost avariate există riscul de poluare radioactivă a mediului.

Un institut care are o instalaţie nucleară lângă Harkov a fost atacat | SBU: "Există riscul de poluare radioactivă a mediului"
de Claudia Popovici    |    10 Mar 2022   •   22:16

Din primele informaţii forțele ruse au efectuat un atac aerian asupra unui centru de cercetare științifică din Harkov, stârnind temeri de expunere la radiații.

Este vorba de Institutul de Fizică și Tehnologie, un instituit extrem de important pentru că acolo există o instalație nucleară experimentală. 

Imaginile surprinse de martori arată flăcări uriașe în centru, unde a fost realizată prima dezvoltare a unei bombe nucleare în URSS.

Centrul Ucrainei pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională (SBU) a postat pe Twitter:

„La Harkov, martorii oculari raportează un incendiu în clădirea Institutului de Fizică și Tehnologie Harkiv. Clădirea conține echipamente care, dacă sunt deteriorate, pot duce la poluarea radioactivă a mediului”.

Un bloc de locuinţe cu 5 etaje. situat lângă institut. a fost şi el lovit

Potrivit martorilor 6 dormitoare comune de la etajul 5 sunt în flăcări. Suprafața incendiului este de aproximativ 100 mp. Lichidarea de către unitățile SES este în curs. Nu există victime anterioare.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Incidentul vine la doar câteva zile după ce armata rusă a bombardat centrala nucleară de la Zaporojie, din sudul Ucrainei. Loviturile de artilerie au provocat acolo un adevărat incendiu. 

×
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close