Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Radu Tudor explică ce înseamnă situaţia de criză în România: "Este luată în calcul de toţi planificatorii militari ai unui stat"

Radu Tudor explică ce înseamnă situaţia de criză în România: "Este luată în calcul de toţi planificatorii militari ai unui stat"

Radu Tudor, analist militar, a explicat ce presupune de fapt, pregătirea guvernului pentru reglementarea situației de criză în România.

Radu Tudor explică ce înseamnă situaţia de criză în România: "Este luată în calcul de toţi planificatorii militari ai unui stat"
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    07 Mar 2022   •   21:58

Mai exact, în vederea reglementării stării de urgenţă în România guvernul ar urma să aprobe un proiect de lege care, printre altele, prevede că bărbații între 18 și 60 de ani intră în rezerva generală în caz de război.

Mai mult, potrivit draftului de act normativ, situația de criză este definită drept situația în care societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de incidente pe teritoriul național, la nivel regional sau internațional sau de amenințări, riscuri și vulnerabilități care perturbă sau amenință condițiile de viață sau stabilitatea politică, economică și socială.

Demersul a creat panică în rândul românilor care se gândesc la viitorul tinerilor, dar şi la situațiile în care acest proiect ar putea fi aplicat.

În acest context, Radu Tudor, analist militar, a explicat ce presupunem de fapt, pregătirea guvernului pentru reglementarea situației de criză în România.

"Schimbarea este cea a evaluării tinerilor pentru că eu cred că şi la 60 de ani ești tânăr. Evaluarea resursei umane bărbătești a României fără să existe vreun mesaj legat de recrutare, încorporare sau de serviciul militar obligatoriu.

Din păcate, în ultimii 30 de ani instituțiile statului român nu au mai făcut o verificare a acestei resurse umane pentru a ști exact cine este apt, cine nu este apt, cine are probleme medicale cine nu are probleme medicale, cine este capabil să execute o misiune militară şi care dintre ei vor dori pe bază de voluntariat.

Surpriza este că dacă le spui oamenilor că vor primi 1.000 de dolari pe lună pentru trei luni de pregătire militară pe an coada s-ar putea să fie de aici până la Băneasa. 

Deci perspectiva unei pregătiri militare nu include discuția despre război, dar ea evident este luată în calcul de toţi planificatorii militari ai unui stat atunci când se referă la rezerva armatei române", a spus Radu Tudor, analist militar, la Sinteza Zilei de la Antena 3.

Când va fi instituită situaţia de criză în România

Situaţia de criză va fi instituită în România în momentul în care, potrivit proiectului de lege, societatea se confruntă cu apariţia sau iminența apariției unor incidente care sunt menite să afecteze sau să pună în pericol condițiile de viaţă, stabilitatea politică, economică, socială, securitatea sau apărarea ţării sau să pună în pericol orice alte valori constituționale.

Aceasta este definiţia care se regăseşte în proiectul de lege şi care urmează, potrivit surselor, să fie adoptat săptămâna aceasta într-o sedinţă de Guvern. 

Şi Parlamentul este pregătit să adopte acest proiect de lege în procedură de urgenţă.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus, luni, că are cunoștința despre acest proiect de lege.

În funcţie de manifestarea situațiilor de criză cu impact asupra securității şi apărării naţionale la nivel naţional sau în plan internațional, la propunerea ministrului Apărării Naţionale, cu avizul prim-ministrului, CSAT poate emite o hotărâre privind declararea situaţiei de criză cu impact asupra securității şi apărării naţionale, respectiv a încetării acesteia.

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close