Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Procurorul Ranco Pițu dezvăluie cum au fost uciși patru oameni la Mineriadă: ”Nu minerii i-au omorât”

Procurorul Ranco Pițu dezvăluie cum au fost uciși patru oameni la Mineriadă: ”Nu minerii i-au omorât”

Gen. Cătălin Ranco Pițu, fost procuror-șef, Secția Parchetelor Militare, a făcut dezvăluiri exclusive din Mineriadă, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei.

de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Apr 2024   •   23:34

În iunie, se împlinesc 34 de la Mineriada din 1990 care a pus capăt brutal fenomenului Piaţa Universităţii, prima manifestaţie maraton a societăţii civile împotriva neo-comunismului, după Revoluţie.

Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu sunt responsabili pentru organizarea și executarea planului prin care Ion Iliescu a urmărit să anihileze Opoziția, după ce a preluat puterea în urma Revoluției din decembrie 1989, o acțiune din care a rezultat o baie de sânge în București, cunoscută în istorie drept Mineriada din 13-15 iunie 1990.

În cursul zilei de joi, 25 aprilie, Parchetul General a anunțat continuarea urmării penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cosma şi generalii Vasile Dobrinoiu şi Petre Peter. 

”Nu s-a putut stabili cu certitudine care sunt cadrele MAI care i-au omorât pe cei doi”

Gen. Cătălin Ranco Pițu, fost procuror-șef, Secția Parchetelor Militare, a făcut dezvăluiri exclusive din dosarul Mineriadei, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei.

”Au murit oameni, au murit patru persoane, alte șase persoane au fost rănite prin împușcare. Au fost și 1400 de vătămați fizic și psihic, fiind, totodată, și 1.300 de persoane reținute.

Nu minerii i-au omorât pe cei patru, ci forțele atât ale MAI, cât și MApN. Cum? În data de 13 iunie s-a întâmplat, din Ministerul de Interne s-a deschis foc de avertisment, asta este probat, împrejurare în care au murit două victime.

S-a încercat, cât de cât, în ultimii ani să se demonstreze cine anume a tras, dar nu s-a putut stabili cu certitudine care sunt cadrele MAI care i-au omorât pe cei doi și în ce împrejurări concrete s-a întâmplat, pentru că, la momentul respectiv, nu a fost făcută cercetarea la fața locului, operațiune absolut indispensabilă pentru aflarea adevărului în astfel de situații, nu s-au făcut expertize balistice, nu au fost verificate armele celor care se aflau în Ministerul de Interne pentru a se stabili din arma cui au pornit gloanțele care i-au lovit pe cei doi, astfel încât, după 30 de ani de la acel eveniment le-a fost imposibil procurorilor care au anchetat Mineriada din iulie 90, să stabilească cine anume a tras, dar se știe că acolo au deschis focul cadrele MAI.

În momentul când existau confruntări, în sediul MAI și în jurul acestui sediu, confruntări între manifestanții anti-comuniști și forțele de ordine, ceilalți doi morți au fost împușcați în dreptul blocului Romarta Copiilor”, a declarat Gen. Cătăli  Ranco Pițu, fost procuror-șef, Secția Parchetelor Militare, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei.

×
Subiecte în articol: Cătălin Ranco Pițu mineriada
Parteneri
Este Ziua mondială a râsului | Beneficiile terapiei prin râs, pentru sănătate
x close