Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Confesiunile celor care i-au executat pe Ceauşeşti: ”Totuși, au fost demni. Foarte demni. Amândoi”

Confesiunile celor care i-au executat pe Ceauşeşti: ”Totuși, au fost demni. Foarte demni. Amândoi”

După ce au tras în soții Ceaușescu, la Revoluție, s-au întrebat de multe ori dacă au făcut bine că au urmat ordinele superiorilor și că nu de puține ori s-au temut pentru viețile lor.

Confesiunile celor care i-au executat pe Ceauşeşti: ”Totuși, au fost demni. Foarte demni. Amândoi”
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    14 Dec 2023   •   23:47

Dorin Cârlan, fost plutonier în 1989 și Octavian Gheorghiu, sergent major în 1989, au vorbit la Sinteza Zilei despre ultimele momente ale soților Ceaușescu.

”Totuși, au fost demni. Foarte demni. Amândoi”, își amintește Dorin Cârlan.

Doar după execuție au pus ordinul la îndoială.

”După, da. Atunci (în mmentul execuției – n.r.), nu. Ne uitam unii la alții și ne întrebam dacă am albit. Și ne spuneam oare ce am făcut? Este bine sau nu este bine?. Ne-a fost teamă pentru viața noastră atunci”, își amintește Octavian Gheorghiu.

Dorin Cârlan vorbește și despre un alt moment controversat de după execuția soților Ceaușescu.

”Când m-am așezat fără voia mea pe cadavrul întors al tovarășului, prin blana aia a lui de urs, m-am umplut de sânge. Efectiv nu mi-am mai găsit locul pe scaun în elicopter. N-am mai avut unde să stau și m-am așezat pe cadavrul domniei sale. Am fost acuzat că e o faptă abominabilă, e o profanare. N-a fost nicio profanare, mă gândeam că trec gloanțele prin așa-zisul blindaj al elicopterului”, povestește acesta.

Puteți urmări interviul integral cu Dorin Cârlan și Octavian Gheorghiu, la Sinteza Zilei:

 

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close