Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Cum va redeveni România verde. Idei de la cei mai mari specialiști în domeniu

Cum va redeveni România verde. Idei de la cei mai mari specialiști în domeniu

10.000 de hectare de teren din România vor fi împădurite în cadrul primei campanii naționale care adună deja o mie de proiecte. Românii primesc asistență și bani pentru ca pământurile lor să redevină verzi până în 2026.

Cum va redeveni România verde. Idei de la cei mai mari specialiști în domeniu
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Mădălina Ignat    |    12 Dec 2023   •   19:30

În plus, a apărut și un nou cod silvic, care prevede pedepse aspre pentru hoții de lemne, ceea ce ar putea stopa măcelul asupra pădurilor României.

Acestea sunt teme care au fost dezbătute astăzi, în cadrul conferinței România redevine verde.

”România știe ce are de făcut cu pădurile ei. Avem niște obiective foarte clare, stabilite într-o strategie națională pentru păduri, cu orizont 2030 și chiar 2050, care este pusă în operă de niște proiecte importante. Primul dintre ele despre care am discutat astăzi este noul Cod Silvic, legea cea mai importantă care ne va spune cum împăcăm diferitele interese legate de pădure ale românilor, fie că vorbim de lemn, de industria mobilei, de locuri de muncă, fie că vorbim de împăduriri, fie că vorbim de protejarea biodiversității sau de adaptare la schimbări climatice. Toate teme foarte, foarte importante la care pădurile României pot să contribuie”, a declarat Sorin Ionuț Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului.

Al doilea subiect al conferinței de marți a fost cel legat de campania de împădurire, o campanie finanțată semnificativ din planul național de redresare și reziliență, fiind vorba de peste 400 de milioane de euro.

”Orice deținător de pădure de teren poate înființa o astfel de pădure și va primi, pe lângă costul înființării, și niște prime semnificative pentru captarea carbonului, peste 450 euro pe an și pe hectar pentru aceste servicii pe care noile păduri le vor avea. În ultima parte a conferinței discutat despre digitalizarea sectorului forestier, despre cele mai noi tehnologii, despre un proiect care este pentru România o premieră și este înaintea Uniunii Europene, care de abia acum discută primele reguli, despre cum ar trebui să arate monitorizarea pădurilor prin satelit”, mai spune secretarul de stat.

Sorin Ionuț Banciu mai spune că în cadrul digitalizării sectorului forestier se va monitoriza și ”cum se dezvoltă pădurile României, cât de bine supraviețuiesc schimbărilor climatice, specii vor supraviețuire a acestor schimbări, ce specii ar trebui să împădurim, care este dinamica, ce se întâmplă cu pădurile României monitorizate din satelit, monitorizate cu camere video pentru a combate tările ilegale în continuare, un fenomen care ne îngrijorează și pentru care avem soluții”.

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close