Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Agricultorii români, acces mai facil la bani pentru problemele cu care se confruntă

Agricultorii români, acces mai facil la bani pentru problemele cu care se confruntă

Agricultorii români vor avea acces mai rapid la bani pentru a rezolva problemele cu care se confruntă. Cresc sumele disponibile pentru fermieri în Planul National Strategic, iar la acestea se adaugă banii europeni, spun miniştrii Agricuturii şi cel al Finanţelor.

Agricultorii români, acces mai facil la bani pentru problemele cu care se confruntă
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Mai 2023   •   15:10

Veşti bune vin şi dinspre bănci care sunt mult mia flexibile acum să finanţele fermierii, spun reprezentanţii domeniului.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul Conferinţei marca România Inteligentă "Hrană de calitate – profit pentru toti românii – cum adăugăm plusvaloare agriculturii", care este organizată de Antena 3 CNN şi Cotidianul Naţional Jurnalul.

Una dintre cele mai mari probleme ale agricultorii este accesul la bani. Vestea bună este că fondurile din Planul Naţional Strategic s-au dublat în acest an.

"Sunt 15,83 miliarde de euro, o sumă importantă, dintre care aproximativ zece miliarde sunt plăţile directe şi 5,83 miliarde de euro sunt pentru investiţii. Această investiţie, pentru tânărul fermier, este de 50.000 de euro", a declarat Petre Daea la conferinţa România Inteligentă.

"Avem bani europeni la dispoziţie. Să vă dau un exemplu şi o să rămâneţi puţin uimiţi. La acest moment când discutăm, din exerciţiul financiar 2014-2020, pe tot ce înseamnă parte de agricultură şi investiţii, mai avem de atras în următoarele şapte luni 3,8 miliarde de euro. Atenţie! Un miliard pe plăţi directe şi 2,8 pe investiţii", a precizat şi Adrian Câciu, ministrul de Finanţe.

În acelaşi timp, reprezentanţii agricultorilor arată cu degetul şi spre bănci.

"Problema cea mai mare, care se vede în acest moment, este credibilitatea pe care o au producătorii în faţa instituţiilor bancare din cauza anumitor incoerenţe de luare a unor decizii în timp util. Domeniul bancar nu mai are o credibilitate crescută pentru producătorii din agricultură", a explicat Octavian Păltănea, Director de Dezvoltare Carmistin.

"Acum 8-10 ani ne chinuiam să finanţăm prin bănci şi să înţelegem agricultura. Băncile nu aveau departamente specializate, nu existau competenţe, abilităţi. Apetitul băncilor nu era orientat în zona asta. Treptat s-a deschis piaţa bancară", a declarat Tiberiu Stroe, Director Clienţi EximBank.

"Anul trecut, în întreg sistemul bancar, agricultura a crescut de la 23,5 miliarde lei la 28,5. Este o creştere de 5 miliarde, iar noi, CEC Bank, am crescut undeva la 1,3 miliarde de lei, undeva la 25%", a mai precizat Bogdan Alexandrescu, Director Direcţia Agricultură CEC Bank.

Dezbaterile au avut loc în cadrul Conferinţei Naţionale "Hrană de calitate - profit pentru toţi românii - cum adăugăm plusvaloare agriculturii", organizată de Antena 3 CNN şi cotidianul naţional Jurnalul în cadrul seriei de evenimente România Inteligentă.

×
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close