Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Paradox: Românii se tem de cutremure, dar doar 1 din 5 români își asigură locuința

Paradox: Românii se tem de cutremure, dar doar 1 din 5 români își asigură locuința

Opt milioane de gospodării din România nu vor primi despăgubiri în cazul unui cutremur major. Doar una din cinci locuințe din țara noastră are asigurare obligatorie.

de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Feb 2024   •   19:05

Cifrele alarmante au fost analizate cu actori-cheie din domeniu la o conferință marca Antena 3 CNN ce are loc la 47 de ani de la cutremurul din 4 martie care a făcut peste 1.400 de morți.

Peste jumătate dintre români se tem că un cutremur ori incendiu le va devasta locuinţa. Totuşi, 4 din 5 locuinţe nu sunt protejate de asigurarea pe care românii sunt obligaţi să o încheie.

”Conform celei mai noi testări sociologice, unul din doi români se teme că la un moment dat locuința ar fi afectată de incendiu și cutremur”, spune Alina Bărbulescu, specialist asigurări generale UNSAR.

Stăm şi mai prost la asigurarea facultativă. Doar 17% dintre locuinţele din România sunt asigurate cu tot cu bunurile din ele. Specialiştii ne avertizează în privința riscurilor.

”Este foarte frustrantă ideea de lege obligatorie și să ai seninătatea să te uiți în ochii cuiva să spui că din 2008 este obligatoriu, dar patru din cinci nu respectă? E o fatalitate, chiar nimeni nu are niciun răspuns”, a declarat și Mihai Mereuță, președintele Ligii Asoc. de Proprietari Habitat.

”E la fel de importantă prevenția ca și intervenția. Important este să putem să intervenim la consecințele unei catastrofe, indiferent care este motivul ei. Că este o explozie dintr-un motiv tehnologic, că este cutremur, că sunt inundații, că este o furtună majoră. Partea de prevenire reduce riscul la dezastre, deci face intervenția noastră mai puțin necesară și este foarte important acest lucru”, a declarat Raed Arafat, șeful DSU.

”Întrebarea supremă rămâne unde este, că în orice companie ai diferite departamente, divizii, șefi, cum arată manager-uirea întregului sistem, astfel încât să poți să faci ceva?”, a întrebat Adrian Marin, membru board UNSAR.

Datele mai arată că 14 milioane de români locuiesc în zone de hazard seismic moderat sau ridicat, ceea ce înseamnă 67% din populație. În plus, 45% dintre infrastructurile esențiale de transport, energie, apă sau servicii sunt expuse riscurilor seismice.

×
Subiecte în articol: cutremur asigurare locuinţă
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close