Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Cum se măsoară corect tensiunea arterială. Dr. Vintilă: "Unu din cinci români cu vârste între 25 și 34 de ani are hipertensiune"

Cum se măsoară corect tensiunea arterială. Dr. Vintilă: "Unu din cinci români cu vârste între 25 și 34 de ani are hipertensiune"

Aproape jumătate dintre adulții din România suferă de hipertensiue. Iar anual, peste 30.000 de persoane mor ca urmare a complicațiilor severe provocate de această afecțiune.

Cum se măsoară corect tensiunea arterială. Dr. Vintilă: "Unu din cinci români cu vârste între 25 și 34 de ani are hipertensiune"
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Mihăilă    |    09 Feb 2022   •   16:34

Acest lucru se întâmplă și din cauză că peste 20% dintre ei nu știu că au valori tensionale crescute. Practic, cel puțin 1 din 5 sunt în această situație. Din acest motiv, specialiștii trag un semnal de alarmă și ne îndeamnă să ne măsurăm tensiunea cel puțin o data pe an.  

"Este un paradox în această boală. Teoretic, hiperensiunea este o boală ușor de diagnosticat și este și relativ ușor de tratat. Sigur, sunt multe cazuri și fiecare cu complexitatea sa, dar ai la dispoziție multe tipuri de tratament și cu toate acestea în toată lumea, nu doar în România, există o rată de control a hipertensiunii arteriale, care nu s-a îmbunătățit semnificativ. A crescut de la 20% la 30%, ceea ce este o valoare inadmisibil de mică", a spus medicul cardiolog Ana Maria Vintilă.

Hipertensiunea nu mai este o afecțiune doar a vârstnicului și apare tot mai adesea la vârste tinere - 1 din 7 români între 18 și 24 de ani și 1 din 5 români cu vârste între 25 și 34 de ani au hipertensiune.

Cum ne măsurăm corect tensiunea?

"Tensiunea arterială se măsoară corect utilizând un tensiometru de braț. Pacientul trebuie să fie în stare de repaus, trebuie să nu fie agitat, trebuie să nu fi alergat sau să fi efectuat efort fizic anterior, să nu fi consumat cafea, să nu fi fumat. Și, de asemenea,  nu trebuie să luăm tensiunea peste cămașă, pulover trebuie pe brațul gol.

Trebuie să strângem corect manșeta de tensiune, trebuie să plasăm corect firele de tensiune și, mai departe, sigur că aparatul își face treaba singur, mai ales dacă este din acela cu afișaj digital, pe care îl recomandăm să fie utilizat de către pacienți", a mai precizat medicul.

Cât de des ar trebui să ne-o măsurăm?

"Depinde de vârstă, sex, stil de viață, oricum, după părerea mea, e bine ca măcar o dată pe an să își măsoarea tensiunea arterială. Nu vorbesc de pacienții hipertensivi, care cu siguranță ar trebui să își măsoare mai des", a mai spus Ana Maria Vintilă.

Hipertensiunea arterială este o afecțiune silențioasă care apare de cele mai multe ori fără semne și simptome, este ușor de diagnosticat, iar menținerea sub control a valorilor tensionale prin stil de viață echilibrat și tratament corect antihipertensiv poate reduce riscul de a muri prin infarct sau prin accident vascular cerebral.

"Este important să o măsurăm, să știm că ea poate fi măsurată, să știm că orice om își poate achiziționa un tensiometru și că este o investiție bună. Dacă avem o valoare peste 130 cu 80, atunci ar trebui să măsurăm mai des și să începem să adoptăm deja măsuri de stil de viață – să trăim mai sănătos, să facem mai mult sport", mai spune medicul.

Trebuie să nu mâncăm nici mult, nici calitativ greșit, adică trebuie să avem grijă să fie produse cât mai proaspete. Și să nu uit de fumat. Fumatul este un factor de risc cardiovascular major.

Când mergem la specialist?

"În primul rând, dacă am depistat o valoare tensională peste 130 cu 80 și cu atât mai mult dacă este peste 140 cu 90. Ar trebui să ne adresăm, în primul rând, medicului de familie. Hipertensiunea nu înseamnă doar creșterea cifrelor tensionale, înseamnă expunerea unor organe vitale la efectele acestei hipertensiunI", a mai spus medicul.

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close