Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Peste jumătate dintre adolescentele din România țin diete extreme: ”Le face să aibă o stare de nemulțumire, de nefericire”

Peste jumătate dintre adolescentele din România țin diete extreme: ”Le face să aibă o stare de nemulțumire, de nefericire”

Peste jumătate dintre adolescente au ţinut, cel puţin o dată, o dietă drastică. Deşi regimul alimentar extrem le pune în pericol sănătatea, multe fete fac orice pentru a arăta precum vedetele sau influencer-iţele lor preferate.

de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Mar 2024   •   20:02

Un studiu recent arată că adolescentele se văd cu mult mai multe kilograme decât au în realitate. Tocmai de aceea, a fost lansată o nouă campanie, care foloseşte tehnologia de ultimă generaţie, pentru a le ajuta pe eleve să afle cum arată ele de fapt şi cum sunt văzute de ceilalţi.

Corpul perfect este idealul tot mai multor adolescente pentru care mâncarea devine cel mai mare duşman. 4 din 10 fete, cu vârste între 12 şi 18 ani, se simt vinovate pentru fiecare bucăţică de mâncare, iar 6 din 10 adolescente încearcă diete extreme, în speranţa că vor ajunge să arate aşa cum îşi doresc. 

”Peste jumătate dintre fete ne-au spus că nu sunt mulțumite de felul în care arată, că acest lucru le opreşte de multe ori să meargă şi să se întâlnească cu prietenii, să meargă la diverse evenimente şi le face să aibă o stare de nemulțumire, de nefericire”, a declarat Andreea Bujor, director PR World Vision România.

În spatele problemelor de nutriţie stau de cele mai multe ori factori psihologici.Anorexia vine pe fondul unei stime de sine scăzute. Anorexia este boala psihiatrică cu cea mai mare rată de decese, care are nevoie de terapie susţinută după ce se declanşează, aşa că e mai bine să o prevenim. 

Agenţia Naţională Antidrog, în parteneriat cu un ONG şi cu studenţii de la Teatru, va demara campania ''Ecoul meu virtual'',  care vine în sprijinul elevilor cu probleme psiho-emoţionale.

”Ne adresăm copiilor într-un limbaj accesibil pentru ei, folosindu-ne şi de digitalizare, astfel încât să îi învăţăm cum să îşi gestioneze emoţiile, să perceapă ce inseamna personalitatea fiecaruia, să se accepte aşa cum sunt”, a declarat Ramona Dajba, director Agenția Națională Antidrog.

Statisticile arată că 64% dintre fete se simt judecate de băieți și bărbați pe baza aspectului fizic.

Cel mai important lucru pe care îl pot face părinţii în această situaţie este să crească adolescentele cu o stimă de sine încă de mici și să le înveţe că sunt mai mult de o imagine, că reprezintă mai mult decât modul în care arată. 

Deşi trăim într-o societate în care imaginea are greutate, educaţia pentru sănătate ar trebui totuşi să primeze.

×
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close