Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Soluții pentru românii care vor să scadă ratele sau durata creditului | O platformă a lansat un Calculator de Rambursare Anticipată

Soluții pentru românii care vor să scadă ratele sau durata creditului | O platformă a lansat un Calculator de Rambursare Anticipată

Tot mai mulţi români încearcă să scadă durata de creditare sau să plătească rate mai mici. Unii dintre ei apelează a negocierea cu banca, alţii folosesc diverse trucuri. Antena 3 CNN a arătat care este cea mai bună metodă.

de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Aug 2023   •   18:48

Românii care vor să plătească mai puţină dobândă la credit o pot face dacă îşi fac toate calculele corect. Cu sume mici, plătite în plus față de rata lunară, puteţi economisi zeci de mii de lei dobândă. În plus, creditul va putea fi rambursat în doar câțiva ani, chiar dacă e luat, de exemplu, pe o perioadă de 30 de ani.

Irina Chiţu, de la FinZoom, platformă care a lansat un Calculator de Rambursare Anticipată, a explicat, la Antena 3 CNN, cum pot plăti românii creditele în avans.

"În primul rând, trebuie să rețină că este dreptul fiecărui consumator care are un credit să ramburseze anticipat creditul pe care l-a luat. Adică, dacă l-ai luat pe 30 de ani, poți oricând să plătești în mai puțini ani acest credit. Și cum se poate face asta? De exemplu, pentru o astfel de rambursare anticipată, sume mici poți să plătești de câte ori ai bani în plus și să rambursezi din datoria către bancă. Aceasta se scade direct din ceea ce ai împrumutat și teoretic scade dobânda aferentă acelei sume.

Dacă ne gândim fiecare la un scadențar, de exemplu un plan de rambursare, rata e formată din principal, adică din ceea ce ai împrumutat, și dobândă și mai ales la începutul creditului, acel principal, acea bucățică pe care o dai înapoi din creditul tău este foarte mică, iar dobânda este foarte mare, pentru că tot timpul la suma împrumutată se aplică dobânda. Dar, de exemplu, dacă tu din 2.000 lei, 130, să zicem, e principalul și restul e dobândă. Dacă tu în plus față de rata ta mai plătești acei 130 lei de pe rata următoare, se reduce perioada creditului cu încă o lună în plus, deci practic cade dobândă aferentă acelei rate.

Orice rambursare anticipată se face la cererea consumatorului. Nu doar te duci și depui banii în cont, pentru că banca nu știe ce să facă cu acei bani în plus. Îi lasă în cont. Se face o cerere în care spui ce se întâmplă cu acei bani. Sunt șase bănci în România care au și online această rambursare anticipată în aplicația băncii, deci nu trebuie să te mai duci fizic la bancă. Dar, în principiu, depui această cerere la bancă, în care bifezi cu suma pe care o ai economisită. În plus, ce alegi să se facă.

Cea mai bună soluție este pentru reducerea perioadei. De ce? Mai ales la creditele pe termen lung, cel mai păgubos, de fapt, este timpul. Dacă tu reușești să-ți scazi timpul, economisești foarte mult la dobândă. Pentru că acea dobândă, oricât ar fi ea de mare sau mică, se aplică în fiecare lună, timp de 30 de ani. De aceea, tu, în 30 de ani, de fapt, dai dublu decât ai împrumutat. Dacă ai fi luat pe 10 ani, de exemplu, același credit, ai fi dat doar o treime.", explicat Irina Chițu, la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: credit banca ratele romanii
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close