Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN România, în pragul celui mai grav exod de creiere din întreaga lume | Avertismentul Băncii Mondiale

România, în pragul celui mai grav exod de creiere din întreaga lume | Avertismentul Băncii Mondiale

România se confruntă cu cel mai grav exod de creiere din întreaga lume. Este concluzia raportului Băncii Mondiale, denumit ''diagnostic sistematic de ţară'', care a lansat un avertisment legat de ritmul rapid cu care îmbătrânește ţara noastră.

România, în pragul celui mai grav exod de creiere din întreaga lume | Avertismentul Băncii Mondiale
Sursa foto: GettyImages
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Oct 2023   •   19:38

Populaţia activă este în continuă scădere asta din cauza emigrației sau a participării scăzute pe piaţa muncii. Angajatorii sunt tot mai îngrijoraţi de lipsa forţei de muncă. Însă, se iau măsuri. Cei dornici să îşi găsească job au venit azi la evenimentele organizate special pentru ei în Capitală şi în Mehedinţi. 

În ultimul deceniu, mai mult de două milioane de români au plecat în străinătate. Asta reprezintă aproximativ 20% din forţa de muncă. O mare parte din tineri îşi doresc în continuare să părăsească ţara.

"Principalul motiv sunt banii, oportunitățile de dezvoltare, o viaţă mai bună", spune un tânăr. 

"Din generația mea foarte mulţi pleacă în străinătate", mai spune cineva. 

"M-am gândit de mai multe ori să plec din ţară, dar nu am avut posibilități", mai spune un tânăr.

Iar asta se vede cel mai bine la evenimentele organizate pentru cei care îşi caută un loc de muncă.

Angajatorii, îngrijoraţi că nu mai găsesc forță de muncă în generația tânără

"Foarte greu reușim să găsim personal calificat şi din generațiile noi foarte puţini sunt interesați de un job

Facem şi calificări la locul de muncă şi ne dorim să vină un număr mare de tineri ca să putem să-i şi calificăm în diverse meserii. Însă tinerii care vin sunt foarte puţini", spune Carmen Vlad, reprezentant Resurse Umane Uzină Vapoare

"La vârsta mea greu. Ma întreabă ce vârstă am şi îmi zic ''nu avem nevoie, cautăm mai tineri'', spune cineva. 

Piaţa muncii din România a rămas în continuare puternic afectată de pandemia de Covid-19. Asta pentru că mulţi nu au revenit în câmpul muncii, iar anul 2019 a schimbat complet cerințele angajaților.

Peste un sfert dintre managerii români se arată îngrijorați de lipsa forței de muncă, arată cele mai noi date. Criza angajaților devine principala îngrijorare depășind alte subiecte precum inflația sau creșterea prețurilor.

Rata șomajului în România a ajuns în luna martie a acestui an la 3%. În Ilfov se înregistrează cea mai mică rată, de 0,5 procente. La polul opus, se află județele Vaslui şi Teleorman cu peste 8%.

Avertisment Banca Mondială: "România îmbătrânește şi suferă unul din cele mai mari exoduri de creiere din întreaga lume"

Raportul Băncii Mondiale, denumit "Diagnostic Sistematic de Țară" pentru România, arată că populația activă în vârstă de muncă a României este în scădere, în mare parte din cauza emigrației și a participării scăzute pe piața muncii, ceea ce reduce oferta de forță de muncă și, prin urmare, creșterea economică potențială. În special din cauza emigrației, România a înregistrat o scădere și o îmbătrânire atât a populației, cât și a forței de muncă. 

Populația României a scăzut de la 22,8 milioane la 19,1 milioane între 2000 și 2021 și se preconizează că va scădea la 17,8 milioane până în 2030, arată Banca Mondială.

Astfel, în ultimii 10 – 15 ani au emigrat mai mult de 2 milioane de români, reprezentând aproape 20% din forța de muncă, mulți definitiv, ceea ce a dus la decalaje de competențe, deficite de forță de muncă în roluri-cheie , cereri salariale distorsionate și scăderea productivității reale a muncii. Din analiza Băncii Mondiale mai reiese faptul că piața muncii din România a rămas puternic afectată de pandemia de Covid:

"Deși înainte de pandemie, piața muncii din țară beneficia de pe urma creșterii economice solide, în prezent, mulți români încă nu au revenit în câmpul muncii, ceea ce limitează forța de muncă. Piața muncii din România avea rezultate foarte bune înainte de criza generată de pandemia de COVID-19, rata șomajului în intervalul de vârstă 15 – 64 de ani scăzând la 4% în 2019, cel mai scăzut nivel din ultimii 20 ani și mult sub media UE, de 6,8%".

În același timp, peste un sfert dintre managerii români s-au declarat îngrijoraţi de lipsa forței de muncă în primul semestru al acestui an, arată datele unui studiu privind piaţa muncii. Astfel, criza forței de muncă pare să devină una dintre principalele preocupări ale oamenilor de afaceri, depășind alte subiecte îngrijorătoare precum rata inflaţiei şi majorarea preţurilor, subiecte care, la finalul anului trecut, îi preocupau pe aproape jumătate dintre managerii chestionaţi.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close