Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Rezerviștii din două județe ale țării, chemați în unitățile militare. Amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă ordinul

Rezerviștii din două județe ale țării, chemați în unitățile militare. Amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă ordinul

Armata Română vrea să afle pe câţi rezervişti se poate baza în caz de război. În două judeţe ale ţării, o parte dintre aceştea au fost chemaţi la unităţile militare ca să participe la un exerciţiu de mobilizare.

de Andreea Ştefan    |    10 Apr 2024   •   19:42

Ministerul Apărării Naţionale a transmis că astfel de chemări se fac periodic, în fiecare an, şi nu au legătură cu situaţia din Ucraina.

Mai mulţi români care au făcut stagiul militar atunci când era obligatoriu în România sunt mobilizaţi, în aceste zile, în unităţile din Brăila şi Galaţi.

Angajaţii din armată, care fac cu ei instrucţie, au vrut să se asigure că aceştea îşi mai amintesc măcar cum să ţină o armă în mână.

În poligonul de tragere Smârdan, rezerviştii au participat la un antrenament, dar au primit şi muniţie de război.

Culcați pe burtă, au fost vegheați de aproape de militari, ca nu cumva vreunul să mânuiască greșit arma.

Prezenţa la exerciţiu este obligatorie, în caz contrar fiind prevăzute amenzi usturătoare.

În ordinele de chemare se precizează că ”rezerviștii sunt obligați să participe la antrenamentele și exercițiile de mobilizare”. 

În caz contrar, aceștia pot primi amenzi între 1.300 de lei și 3.800 de lei.

”În conformitate cu articolul 80 din Legea 446 /2006, constituie contravenție neprezentarea la exercițiile și antrenamentele de mobilizare și se sancționează cu amendă de la 2-6 puncte. Un punct de amendă reprezintă 20% din valoarea salariului minim pe economie”, specifică Ministerul Apărării Naționale.

”Tot mai multe țări introduc armata obligatorie. În momentul de față, nu este în discuție un astfel de proiect”, a declarat Klaus Iohannis.

Exerciţiul de mobilizare care are loc în aceste zile în Brăila şi Galaţi se numeşte "MOBEX BR-GL-24".

Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale susţin că este unul de rutină şi că astfel de exerciţii se desfăşoară periodic, prin rotaţie, în mai multe zone ale ţării.

Anunțul MApN

”Ministerul Apărării Naționale continuă seria exercițiilor de rutină de tip MOBEX, pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei și a teritoriului pentru apărare.

MOBEX BR-GL-24 se desfășoară, în perioada 8-12 aprilie, în județele Brăila și Galați.

Pe timpul exercițiului, rezerviști cu domiciliul în județul Brăila, respectiv în județul Galați, cuprinși în planurile de mobilizare, vor fi chemați la unități militare în vederea desfășurării unor activități specifice de pregătire, potrivit prevederilor legale în vigoare.

Exercițiile de mobilizare se planifică şi se organizează periodic în toate județele, în baza Planului verificării stadiului pregătirii populației, economiei şi teritoriului pentru apărare prin exerciții şi antrenamente de mobilizare, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, în anul premergător desfășurării acestora”, a transmis MApN într-o postare făcută pe Facebook.

Ministerul Apărării Naționale continuă seria exercițiilor de rutină de tip MOBEX, pentru verificarea stadiului...

Publicată de Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro pe Luni, 8 aprilie 2024

×
Subiecte în articol: rezervişti Armata Română MApN
Parteneri
Crimă pe stradă, în plină zi! O femeie din Olt a fost ucisă de soț
x close