Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Ce conţine raportul Băncii Mondiale privind reforma pensiilor

Ce conţine raportul Băncii Mondiale privind reforma pensiilor

Antena 3 CNN vă prezintă documentul de pe masa premierului care arată cine va munci mai mult şi pentru cine va creşte vârsta de pensionare.

Ce conţine raportul Băncii Mondiale privind reforma pensiilor
Sursa foto: Arhiva Antena 3
de Andreea Dumitrache    |    25 Oct 2022   •   18:32

Banca Mondială a emis o serie de propuneri pentru ca pensiile speciale să fie aduse în linie cu principiul contributivităţii iar noi categorii sociale să nu fie create.

Raportul Băncii Mondiale privind reforma pensiilor este construit pe 4 piloni esențiali:

1. Vârsta de pensionare va fi 65 de ani. Nu vor mai fi cazuri de polițiști, militari sau magistrați care să iasă la pensie la 45-50 de ani.

2. Este obligatorie o vechime de 25 de ani în profesie pentru a lua pensia corespunzătoare asociată respectivei profesii. Nu vor mai fi cazuri în care, de exemplu, cineva cu doar câteva luni sau ani vechime în magistratură să iasă la pensie ca magistrat.

3. Se are în vedere, ca regulă, pensia să reprezinte 65% din media salariilor brute dintr-un an de activitate. Astfel se asigură și o ajustare/normalizare a nivelului câștigurilor din pensii "speciale".

4. Contributivitatea va fi/trebuie să fie regula, însă experții Băncii Mondiale au identificat o soluție care să rezolve, de-o manieră acceptabilă pentru Comisia Europeană, inclusiv situația pensiilor militare ocupaționale.

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close