Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Creșterile prețurilor la energie în Europa încep să fie motiv de îngrijorare

Creșterile prețurilor la energie în Europa încep să fie motiv de îngrijorare

Creșterile prețurilor la energie în Europa încep să fie motiv de îngrijorare pentru băncile centrale, care sperau să reducă dobânzile de politică monetară. 

de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Feb 2024   •   19:16

Vorbim, în primul rând despre Franţa, care este a doua cea mai mare economie a zonei euro. Acolo inflația a scăzut mai puțin decât se aștepta în februarie. Asta pentru că majorarea mai rapidă a prețurilor la energie a compensat încetinirea bruscă a costurilor alimentelor. 

Astfel, vedem, în februarie inflaţia a fost de 3,4% faţă de 3,1% în ianuarie.

Surprize, de data aceasta bune, au fost şi în Spania, unde vorbim despre prima lună din ultimele şase în care inflaţia ajunge sub 3%.

În România datele pentru luna februarie nu au fost publicate deocamdată. Însă, previziunile sunt de creştere, cel puţin până în luna mai. În ianuarie, de exemplu, a fost un avans de aproape un procent faţă de luna precedentă.

În funcţie de evoluţia inflaţiei vom avea şi credite mai ieftine

Banca Naţională a României a anunţat că va scădea dobânda de referinţă doar după două luni de scădere a inflaţiei. Aceasta va urma însă şi trendul european. 

Președinta Băncii Centrale spunea săptămâna aceasta în fața Parlamentului European că se așteaptă ca majorarea prețurilor să continue să încetinească, pe măsură ce şocurile din trecut se estompează și condițiile de finanțare restrânse contribuie la scăderea inflației.

×
Subiecte în articol: inflatie preturi
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close