Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Poliţia cumpără aparate 3D pentru cercetări, ca să nu mai streseze agenţii

Poliţia cumpără aparate 3D pentru cercetări, ca să nu mai streseze agenţii

Poliţiştii se declară foarte stresaţi pentru că trebuie să măsoare cu ruleta când e un accident. Şi sunt înjuraţi de ceilalţi participanţi la trafic pentru că nu termină mai repede cercetarea. Aşa că vor trece în era tehnologică, cu câteva milioane de euro.

Poliţia cumpără aparate 3D pentru cercetări, ca să nu mai streseze agenţii
Sursa foto: agerpres
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Aug 2023   •   20:21

Poliția cumpără sute de sisteme de cercetare 3D la fața locului a accidentelor. Pentru ele urmează să plătească 6,5 milioane de euro.

Interesant este însă modul în care justifică decizia de a face achiziţia: poliţiştii sunt presaţi psihologic să termine mai repede cercetarea la faţa locului, dar nu pot face asta dacă măsoară cu ruleta.

Potrivit datelor din Caietul de Sarcini al licitaţiei, în prezent, când agenţii se prezintă la un accident, au la dispoziție doar rulete și benzi decimetrice bicolore pentru măsurători.

Acest lucru duce la inconveniențe pentru ceilalți participanți la trafic, pentru că se blochează traficul, crește nervozitatea celorlalți șoferi care poate conduce la alte accidente. În plus, polițiștii ar simți "presiune psihologică", având în vedere cursa contracronometru pentru izolarea locului de producere a incidentului, identificarea martorilor, fixare, măsurare și ridicare mijloace de probă. Aşa că Inspectoratul General al Poliției Române a scos la licitație în SICAP un contract de 32 de milioane lei pentru achiziția în doi ani a până la 200 de sisteme multimodale de cercetare la fața locului a accidentelor rutiere.

Sistemele vizate sunt compuse din aparat de scanare 3D, soft prelucrare date, program mentenanță software, posibilitate export măsurători în format 2D și 3D, trepieduri, sistem de transport echipamente.

România este în fruntea clasamentului UE al statelor cu cele mai multe accidente rutiere, anul trecut înregistrându-se peste 76 de accidente pe zi, patru români murind zilnic ca urmare a acestora, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Numărul de decese din România este peste dublul mediei europene.

 

×
Subiecte în articol: politisti cercetare trafic
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close