Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Principalele modificări ale sistemului de învățământ | Bacalaureat cu o singură probă scrisă, portofoliul elevului, în prim-plan

Principalele modificări ale sistemului de învățământ | Bacalaureat cu o singură probă scrisă, portofoliul elevului, în prim-plan

Principalele propuneri de modificare ale sistemului de învățământ din România. Elevii nu vor mai primi note la arte sau educaţie fizică, însă vor avea de prezentat, la finalul clasei a VIII-a portofoliul educaţional obligatoriu. Nici examenele nu vor mai fi la fel.

Principalele modificări ale sistemului de învățământ | Bacalaureat cu o singură probă scrisă, portofoliul elevului, în prim-plan
Sursa foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    Raluca Bîrcă    |    12 Iul 2022   •   22:33

Odată adoptate, legile educaţiei vor schimba radical şcoala românească.

Principalele modificări ale sistemului de învățământ. Fără note la școală

În primul rând, elevii din clasa pregătitoare nu vor mai primi calificative.

De asemenea, nu se vor acorda note nici la disciplinele care fac parte din ariile curriculare ale educaţiei fizice şi artelor, indiferent de anul de studiu.

La aceste materii, elevii vor vedea doar dacă au fost admiși sau respinși.

Portofoliul elevului, în prim-plan

În al doilea rând, şcolile vor pune accent pe ceea ce se va numi portofoliul elevului.

Acesta va deveni obligatoriu şi va cuprinde rezultatele din catalogul electronic din toţi anii de şcoală, rezultatele evaluărilor din clasele a 2-a, a 4-a şi a 6-a, recomandări, diplome, certificate şi alte înscrisuri dobândite.

Portofoliul elevului se va utiliza de la grădiniţă şi va cântări mult la finalul clasei a VIII-a, când dirigintele şi consilierul şcolar vor face o recomandare de orientare şcolară obligatorie.

Examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat se schimbă radical

Şi examenele naţionale prind o nouă formă.

Colegiile Naţionale de top vor putea organiza examene pe cont propriu pentru a ocupa 90% dintre locurile din clasa a IX-a.

Doar 10% vor rămâne disponibile pentru elevii care aleg să susţină Evaluarea Naţională clasică.

Aceste examene noi se vor organiza înainte de cel naţional.

Nu în ultimul rând, Bacalaureatul va rămâne cu o singură probă scrisă, pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările.

Proba va evalua competenţele generale dobândite la limba română, la matematică, ştiinţe, istorie, geografie şi ştiinţe socio-umane.

Vor fi şi două probe de competenţe într-o limbă de circulaţie internaţională, o probă de competenţă digitală şi una facultativă, pentru elevii care vor să performeze.

×
Subiecte în articol: modificari invatamant
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close