Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Lista instituţiilor care au datorii la stat. Cei mai mari datorinici din lista ruşinii publicată de ANAF

Lista instituţiilor care au datorii la stat. Cei mai mari datorinici din lista ruşinii publicată de ANAF

Aproape 40.000 de societăți comerciale, atât publice, cât și private, au acumulat datorii uriașe la stat în ultimele luni ale anului 2023. Lista "rușinii" publicată de ANAF.

de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Feb 2024   •   19:12

Agenția Națională de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat lista rușinii cu datornicii care nu și-au plătit obligațiile fiscale pe anul 2023.

Pe aceasta se regăsesc Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, CFR Marfă sau chiar TAROM, dar sunt și persoane fizice care au acumulat datorii uriașe.

Vestea bună este că aceste datorii se pot plăti în rate. Există însă și consecințe. Vor plăti și dobânzi la aceste sume.

Aproape 40.000 de societăți comerciale, atât publice, cât și private, au acumulat datorii la stat în ultimele luni ale anului trecut.

Pe listă se află mai multe orașe și comune, dar și instituții juridice, cum ar fi parchetele. Printre cele mai mari datorii le-a acumulat CFR peste 1.000.000.000 lei, iar Ministerul Turismului are de plătit mai bine de 460.000 lei. TAROM trebuie să plătească 37 de milioane de lei.

Lista instituțiilor care au datorii la stat. Cei mai mari datornici din lista rușinii publicată de ANAF

În ceea ce privește mediul privat, datornicii sunt din diverse domenii, cum ar fi magazine, farmacii, saloane sau cabinete de avocați.

Sumele pornesc de la 10.000 lei pentru micii contribuabili, inclusiv persoane fizice, și depășesc jumătate de milion de lei pentru marii contribuabili.

Cei care nu își pot achita datoriile pot plăti în rate. "Printre formele de eșalonare la plată avem eșalonarea la plată simplificată și eșalonarea la plată pe o perioadă de până la 5 ani. În ceea ce privește eşalonarea la plată simplificată, aceasta se acordă pe o perioadă de cel mult 12 luni", spune Ioan Traian Cuc, şef serviciu presă DGRFPB.

Însă pentru a evita executarea silită, cei care apelează la eșalonare trebuie să plătească și dobânzi.

O persoană care are datorii la stat de 10.000 lei și alege să plătească eșalonat pe o perioadă de 12 luni va avea de plătit în fiecare lună suma de 833 lei, ceea ce reprezintă datoriile restante, la care se adaugă și o dobândă. Aceasta crește în fiecare lună de la 6 lei și ajunge până la 63 lei în ultima lună, așa că în final va plăti în total la stat peste 10.400 lei.

"Aș vrea să menționez care sunt avantajele eșalonării, în primul rând posibilitatea participării la licitații, suspendarea executării silite și amânarea la plata penalităților de întârziere", mai spune Ioan Traian Cuc, şef serviciu presă DGRFPB.

Paşii pentru a accesa eșalonarea pentru plata datoriilor la stat

Cei care vor să plătească eșalonat trebuie să depună o cerere la organul fiscal și să respecte mai multe condiții, printre care să nu aibă cazier fiscal sau datorii mai vechi de 12 luni și să nu fie în procedură de insolvență.

“Lista ruşinii” pentru al patrulea trimestru al anului 2023 

În “lista ruşinii” sunt incluse firmele care nu şi-au achitat obligaţiile fiscale către Fisc în T4 2023. ”Lista ruşinii” este reglementată de Ordinul nr. 509/2019 pentru modificarea şi completarea Procedurii de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii, aprobată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 558/2016.

a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;

b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;

c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere;

ANAF va efectua modificări “în termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligaţiilor fiscale datorate, organul fiscal central operează, din oficiu, modificările pentru fiecare debitor care şi-a achitat aceste obligaţii, în sensul eliminării din liste”.

×
Subiecte în articol: lista rușinii ANAF datorii Tarom cfr marfa
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close