Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "Mitul" inflației scăzute care a făcut ca prețurile să crească cu până la 25%, anul trecut, în România. Puterea de cumpărare va scădea cu 50%

"Mitul" inflației scăzute care a făcut ca prețurile să crească cu până la 25%, anul trecut, în România. Puterea de cumpărare va scădea cu 50%

Guvernanții transmit că inflația se va reduce, însă doar anul trecut, noi am făcut cumpărături cu prețuri mai mari cu 25%. Anul acesta, în plus, taxele și impozitele s-au majorat.

de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Ian 2024   •   19:20

Auzim foarte des, mai ales dinspre guvernanţi că inflaţia se reduce, că preţurile sunt în scădere şi că 2024 va fi un an cel puţin bun din aceste puncte de vedere.

Dacă ne uităm la ultima cifra a inflaţiei avansată în decembrie de Institutul Național de Statistică vedem că ea este la un nivel procentual de 6,7 la sută.

Citește și: Produsele care se scumpesc în România, din 2024. Pentru ce vor plăti românii mai mult

Problema este că noi nu simţim asta pentru că această cotaţie este calculată în funcţie de toate bunurile de consum. Ori noi, din toate produsele existente pe piaţă cumpărăm cu regularitare doar câteva.

Compania de cercetare de piaţă Nielsen ne spune că preţurile din magazine au crescut cu procente cuprinse între 15 şi 25% în 2023, adică mult mai mult decât rata inflaţiei. Acest trend de creştere s-ar putea menţine şi în 2024 aşa că în realitate, dacă vorbim în bani, noi vom da tot mai mult pe produsele din coşul zilnic.

Astfel că vom cumpăra mai puţin, pentru că, potivit analiştilor puterea de cumpărare va scădea şi cu 50%. Mai este un indicator care ar trebui să ne pună pe gânduri şi anume piaţa imobiliară.

Jonglăm între preţuri mari la proprietăţi şi preţuri în scădere la materialele de construcţii. Dar există date care ne arată că această piaţă poate atrage după ea o criză majoră. În 2023 s-au acordat credite imobiliare cu o valoare mai mică de şapte miliarde de lei comparativ cu 2022. Asta se traduce printr-o piaţă în scădere. Astfel, dacă le punem pe toate cap la cap constatăm că vom plăti tot mai mult pentru un coş cu tot mai puţine produse.

×
Subiecte în articol: inflatie cumparaturi
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close