Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Salariile românilor nu au ținut pasul cu cheltuielile. Rata inflaţiei a crescut peste aşteptări în ianuarie

Salariile românilor nu au ținut pasul cu cheltuielile. Rata inflaţiei a crescut peste aşteptări în ianuarie

Inflaţia a crescut în prima lună a anului şi a tras în sus şi preţurile de la raft. Lista celor mai mari scumpiri din ultimile 30 de zile.

Salariile românilor nu au ținut pasul cu cheltuielile. Rata inflaţiei a crescut peste aşteptări în ianuarie
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Feb 2024   •   18:51

Rata inflaţiei a crescut peste aşteptări în ianuarie, până la 7,4%, anunţă INS. În pofida politicilor guvernamentale de plafonare a unor preţuri, ne confruntăm cu o majorare de 0,8 puncte procentuale. Acestea se resimt în creșterea prețurilor la alimente și servicii.

Preţurile alimentelor au cunoscut o creştere de 5,6%, totuşi comparativ cu luna trecută e un procent mai mic.

Preţul mărfurilor nealimentare şi-au accelerat creşterea anuală până la 7,4%, de la 5,5% iar preţurile serviciilor au avut o creştere de 10,9%. Specialiştii spun că preţurile vor continua să crească şi în lunile următoare, pe măsură ce ne apropiem de sărbătorile pascale. 

Valoarea coșului minim de consum a crescut enorm în ultimii ani

Salariile nu au ținut pasul cu cheltuielile, iar românii fac sacrificii tot mai mari ca să-și asigure un trai decent. Cei mai mulți bani se duc pe chirie, facturi, rate la bănci şi mâncare.

Produsele din carne sunt cele care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an. Vorbim, spre exemplu, despre carnea de porc, care s-a scumpit cu 11% aproximativ, fata de aceeaşi perioadă a anului trecut. Un kilogram care acum ne costă 30 de lei, anul trecut costa 27 de lei pe kilogram.

Comparativ cu 2019, valoarea coșului de consum pentru o familie cu doi copii e aproape dublă. Aşa că oamenii s-au obişnuit să renunţe la unele cumpărături.

Chiar şi Ziua Îndrăgostiţilor a fost afectată anul acesta de scumpiri. Un cuplu care a vrut să iasă la restaurant a plătit, în medie, cu 13% mai mult decât anul trecut. La fel şi în cazul unui banal cadou precum o cutie de bomboane de ciocolată: aceasta costă în 2024 cu 17% mai mult decât în 2023. Şi vinul, florile sau cafeaua s-au scumpit.

Specialiştii spun că preţurile vor continua să crească şi în lunile următoare, pe măsură ce ne apropiem de sărbătorile pascale. Abia după acest moment se poate vorbi de ieftiniri sau măcar despre stagnarea preţurilor pentru anumite produse, în condiţiile în care chiar şi Banca Națională estimează un trend descărcător al inflației.

Ziua Îndrăgostiţilor, mai scumpă anul acesta

- Masa la restaurant: +13,8%

- Camera la hotel: +12,2%

- Bomboane de ciocolată: +17,2%

- Șampanie: +11,8

- Trandafiri: +10,7%,

- Vin: +8,9%

- Cafea: +7,5%.

×
Subiecte în articol: scumpiri preturi inflatie
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close