Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN În "cursa" cu foamea de bani a statului, sectorul privat nu are nicio șansă: gaura din buget amenință să ajungă la peste 100 de miliarde la finele anului

În "cursa" cu foamea de bani a statului, sectorul privat nu are nicio șansă: gaura din buget amenință să ajungă la peste 100 de miliarde la finele anului

Statul pare să se adâncească din ce în ce mai mult în datorii, chiar și în contextul măsurilor pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament.

de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Oct 2023   •   18:43

O analiză făcută Ziarul Financiar și citată de Antena 3 CNN dezvăluie o realitate sumbră: "gaura" de 20 de miliarde de lei, constatată în aprilie 2023, poate ajunge să se dubleze.

Doar în septembrie, statul a marcat sume neîncasate în valoare de 7,5 miliarde de lei, după cum a dezvăluit însuși ministrul Marcel Boloș în ședința coaliției, în care a amenințat cu demisia.

Pe de altă parte, țara noastră își asumă pentru acest an și un deficit de 64 de miliarde de lei. Astfel, s-ar putea să ne trezim la final de an cu un deficit total imens, de 104 miliarde de lei.

Prin majorările de impozite și taxe, statul speră să încaseze în plus la buget aproximativ 16 miliarde de lei. Reducerea cheltuielilor cu aparatul bugetar ar urma să mai aducă alte 3 miliarde de lei.

Asta înseamnă 19 miliarde de lei, prea puțin față de cât are de acoperit statul.

Cheltuielile statului, asemenea unui sac fără fund

Toate aceste realități reflectate în cifre sunt rezultatul unor acumulări în timp.

Din 2004 până în 2022, Produsul Intern Brut al țării a crescut de la 246 de miliarde la 1.420 de miliarde. Este o creștere procentuală de aproape 600%.

În același interval, salariile au crescut cu aproape 640%, iar cheltuielile bugetare, cu 750%, de la 72 de miliarde, la 540 de miliarde de lei, anul trecut.

Cea mai spectaculoasă evoluție procentuală a avut-o deficitul bugetar, care a crescut cu peste 2.900 la sută: atât înseamnă avansul de la 2,7 miliarde în 2004 la 80 de miliarde în 2022.

Și datoria publică a crescut în 2022 cu 1500% față de 2004.

Aceste tendințe consolidate de-a lungul deceniilor arăta că, oricât de mult ar crește mediul de afaceri și indiferent cât de mult ar munci angajații din sectorul privat, statul va cheltui, întotdeauna, mai mult decât încasează de pe urma acestora.

×
Subiecte în articol: deficit bugetar gaura marcel bolos demisia
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close