Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Diferența dintre o brânză naturală și una care conține chimicale | Recomandările producătorilor pentru a nu fi păcăliți: ”Ne punem semne de întrebare”

Diferența dintre o brânză naturală și una care conține chimicale | Recomandările producătorilor pentru a nu fi păcăliți: ”Ne punem semne de întrebare”

Peste un sfert dintre români nu ştiu ce conţin alimentele pe care le consumă, o arată studiile. Puţini sunt atenţi la etichete şi cumpără produse naturale.

de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Mar 2024   •   20:11

În cazul brânzeturilor, spre exemplu, nu mulţi ştiu cum să le aleagă pe cele care nu conţin chimicale sau lapte praf. Există însă câteva metode prin care putem identifica dacă brânza este naturală sau nu, eliminând astfel riscul de a fi minţiţi în legătură cu calitatea produsului.

Deşi arată aproape identic, o mare parte din brânzeturile comercializate în magazine nu sunt produse din lapte natural şi conţin zeci de chimicale.

”O brânză falsificată se înlocuiește proteina naturală cu cea vegetală, ca să ne dăm seama că e bună ne uităm la preț, pentru un kg de telemea de oaie proaspătă intră 3-4 litri de lapte, iar litru e 6-7 lei”, a declarat Maria Ivan, producător local Sibiu.

Valabilitatea produsului reprezintă, de asemenea, un criteriu important.

”Cele falisificate sunt vidate și putem vedea și în funcție de valabilitatea lor, dacă au un termen lung ne punem semne de întrebare”, a mai mărturisit Maria Ivan, producător local Sibiu.

Chiar dacă nu ştiau aceste diferenţe, oamenii aveau propriile modalităţi de a-şi da seama de provenienţa produsului.

”Am o mare plăcere de a lua din piață, de la micii producători, de la cei care produc această marfă. E căldura omului, spre deosebire de la market care sunt reci și străine”, spune un client.

Alții spun că se iau după gust. Cu cât gustul pare mai autentic, cu atât au încredere mai mare în produs.

”Gustul, eu am crescut la țară, bunicii mei făceau brânza, se simte la gust, nu e la fel de grasă”, a declarat un alt român.

Specialiştii din domeniul siguranţei alimentare arată că 10% din totalul produselor din superamarketuri sunt contrafăcute. Printre ele se numără produsele lactate, uleiul de măsline, dar şi mierea.

×
Subiecte în articol: branza produse contrafăcute
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close