Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN CSM a respins propunerea de suspendare din funcţie a judecătoarei din dosarul lui Vlad Pascu. Tatăl lui Sebi: "Suntem terminați"

CSM a respins propunerea de suspendare din funcţie a judecătoarei din dosarul lui Vlad Pascu. Tatăl lui Sebi: "Suntem terminați"

CSM a respins propunerea formulată de Inspecția Judiciară privind suspendarea din funcție a judecătoarei Popoviciu Ioana Ancuţa.

de Ştefan Petrică    |    24 Apr 2024   •   18:26

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins solicitarea de a o suspenda pe judecătoarea Popoviciu Ioana Ancuţa. Aceasta va rămâne judecător și va continua să judece în dosarul lui Vlad Pascu.

Aceasta va fi prezentă în sala de judecată la următorul termen și cel mai probabil va da decizia în acest dosar. Este o decizie care nu poate fi atacată.

Decizia a fost luată de Consiliul Superior al Magistraturi, secția pentru judecători. 

"Respinge propunerea formulată de Inspecția Judiciară privind suspendarea din funcție a doamnei Popoviciu Ioana Ancuţa, judecător în cadrul Judecătoriei Mangalia, ca neîntemeiată. Fără cale de atac" potrivit Inspecţiei Judiciare.

"Nu mai am nimic de comentat! Dacă cei de la CSM au spus că judecătoarea este bună pentru caz, nu mai am nimic de comentat. După ce că suntem distruși, această decizie…

Aveam încredere că cineva va rezolva acest dosar. Nu mai am cuvinte! Suntem niște oameni terminați", a spus tatăl lui Sebi, tânărul ucis de Vlad Pascu. 

Suspendarea din funcţie a unui judecător se poate dispune numai în anumite condiții

Potrivit unui comunicat al CSM, în esenţă, pentru a pronunța această soluţie, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a reţinut că suspendarea din funcţie a unui judecător se poate dispune numai în condiţiile strict prevăzute de dispoziţiile art. 52 din Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

"Astfel, textul de lege menționat prevede expres două situații ce pot atrage această măsură, respectiv:

1. dacă exercitarea în continuare a funcției ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare sau

2. dacă procedura disciplinară este de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei.

Analizând motivele invocate de Inspecția Judiciară în formularea propunerii de suspendare din funcție, Secția a reținut că, în cauza de faţă, nu au fost identificate elemente de natura celor care pot fi circumscrise cazurilor reglementate de textul de lege”, se arată în comunicat.

Cu referire la primul caz ce permite măsura suspendării, Secţia a reţinut că exercitarea în continuare a funcției de către doamna judecător Popoviciu Ioana Ancuța nu este de natură a afecta desfășurarea cu imparțialitate a procedurii disciplinare faţă de aceasta.

"Astfel, aspectele prezentate în spaţiul public au vizat critici aduse modalității în care doamna judecător a desfășurat cercetarea judecătorească într-un dosar penal, pentru care există alte remedii procesuale.

De asemenea, aspectele privind încălcarea normelor de procedură penală pot fi invocate și prin formularea căilor legale de atac şi pot prezenta relevanţă pentru stabilirea vinovăţiei judecătorului în situaţia exercitării unei acțiuni disciplinare”, se mai spune în documentul citat.

Cu referire la cel de-al doilea caz ce permite măsura suspendării, Secția a reținut că procedura disciplinară, prin ea însăși, nu este de natură a aduce atingere prestigiului justiției, rolul ei fiind, dimpotrivă, acela de a sancționa conduitele neconforme tocmai în scopul de a contribui la asigurarea prestigiului justiției.

"Secția a constatat, totodată, și împrejurarea că până la acest moment nu s-a exercitat acțiunea disciplinară împotriva doamnei judecător Popoviciu Ioana Ancuța, deși președintele Consiliului Superior al Magistraturii a dispus, încă din 23.02.2024, sesizarea Inspecției Judiciare pentru a efectua verificările legale cu privire la aspectele decelate în presă în datele de 22 și 23 februarie 2024”, se mai precizează în comunicat.

Potrivit acestuia, respingerea propunerii de suspendare nu afectează derularea în continuare a procedurii disciplinare faţă de judecătorul vizat, fiind în competenţa Inspecţiei Judiciare prerogativa legală de a exercita acţiunea disciplinară dacă apreciază întrunite condiţiile legale.

CSM anunțase anterior că, în 16 aprilie 2024, a înregistrat propunerea Inspecției Judiciare privind suspendarea din funcție a judecătoarei Popoviciu Ioana Ancuța, judecător în cadrul Judecătoriei Mangalia.

Termenul pentru soluționare fusese stabilit pentru 17 aprilie, dar judecătoarea a cerut acordarea unui nou termen pentru a se prezenta la soluționarea propunerii privind suspendarea din funcție.

×
Subiecte în articol: judecatoare CSM
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close