Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Criza de medici şi asistente în România | Tratamentele şi operaţiile pacienţilor sunt amânate

Criza de medici şi asistente în România | Tratamentele şi operaţiile pacienţilor sunt amânate

Anul a început cu mai multe probleme în sistemul medical, după ce au fost blocate luni bune angajările în spitale. Din acest motiv, multe intervenții chirurgicale programate în această perioadă au fost amânate.

de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Ian 2024   •   19:34

Criza personalului medical din spitale amână intervențiile și tratamentele bolnavilor. Reprezentanții unităților medicale recunosc că nu mai fac față numărului mare de pacienți și cer ocuparea posturilor fără concurs pentru o perioadă determinată, pentru a ieși din valul de gripă și viroze.

Sindicaliștii din sănătate au strâns deja necesarul de semnături pentru a declanșa luna viitoare o grevă în sistemul medical.

"Lipsurile sunt foarte mari, dar nu sunt făcute publice. Dacă finanțarea este slabă, clar că aceste medicamente, dispozitive medicale lipsesc. Probabil știți cazuri în care pacienții vin cu ele de acasă", spune Viorel Huşanu, preşedinte Sanitas Bucureşti. 

"Criza de personal a creat probleme, inclusiv situații de amânări de operații și chiar în spitale de urgență, pentru că lipsa personalului de îngrijire medicală l-a determinat pe chirurg să ia decizia de amânare.

În majoritatea spitalelor de urgență am constatat că există acest fenomen și în spitale cum este Gomoiu cu spitale, cum avem mai chirii, cum avem Grigore Alexandrescu, dacă vorbim de pediatrie, care există și în Floreasca, am avut", spune Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor

Numai în spitalele din Capitală ar mai fi nevoie de 3.000 de medici, asistente, personal TESA și auxiliar.

Pentru a ieși din valul de gripă și viroze managerii spitalelor au cerut ocuparea posturilor fără concurs.

La Spitalul Victor Gomoiu din București consultațiile au loc cu Poliția, în fața camerei de gardă.

"Noi, în momentul de față, funcționăm într-o situație de avarie. Pacientul copil este mai dificil, mai greu de gestionat, părinții devin recalcitranţi, se iau la bătaie sau intră peste asistentele șefe și le cer explicații pentru timpul mare de așteptare și, din păcate, asta este situația", Maria Enescu, manager spital Victor Gomoiu, Bucureşti. 

"Cerem Ministerului Sănătății să recunoască starea de urgență cu privire la lipsa de personal din sistem și să facă o metodologie de ocupare a posturilor din sănătate pe o perioadă determinată, de un an de zile, similar procedurilor din pandemie", spune Oana Sicache, director general ASSMB, Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti

Secțiile cu cel mai mare deficit de personal sunt cardiologie, psihiatrie și terapie Intensivă.

Medicii atrag atenția că în prezent sunt bolnavi care așteaptă și 72 de ore pentru a fi primiți la ATI.

"Deficitul de personal nu înseamnă decât o scădere a nivelului calității serviciilor medicale și, pe de altă parte, o epuizare a personalului medical. Cred că la nivel național nicio secție de terapie intensivă nu are organigrama completă, așa cum prevede legislația în vigoare", spune dr Radu Ţincu, Terapie Intensivă şi Toxicologie la Spitalul Floreasca.

Inechitățile salariale și condițiile de muncă îi determină pe medici și asistente să plece din sistem. Federația Sanitas anunță o grevă generală în sistemul medical de luna viitoare.

"Vom gândi astfel încât să nu periclităm asigurarea actului medical, în special al urgențelor, dar în același timp să și să atragem atenția că așa nu se mai poate", spune Viorel Huşanu, preşedinte Sanitas Bucureşti. 

Federația Sanitas va stabili pe 18 ianuarie un nou calendar al protestelor, care s-ar putea finaliza cu o grevă generală în sistemul medical.

×
Subiecte în articol: criza angajati spitale gripa sezon viroze
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close