Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Consumul de droguri în școli, ”prevenit” cu promisiuni și indiferență | Nicio măsură nu a fost implementată de autorități

Consumul de droguri în școli, ”prevenit” cu promisiuni și indiferență | Nicio măsură nu a fost implementată de autorități

Problema consumului de droguri în şcoli este tratată de toţi şi nerezolvată de nimeni. Deşi au trecut 4 luni de la începerea anului şcolar, oficialii nu implementat nici măcar o măsură preventivă.

Consumul de droguri în școli, ”prevenit” cu promisiuni și indiferență | Nicio măsură nu a fost implementată de autorități
Sursa foto: Getty Images/ athima tongloom
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Ian 2024   •   19:14

În timp ce responsabilii se laudă cu chestionare, strategii antidrog, grupuri interministeriale şi proiecte de lege, tot mai mulţi copii cad pradă drogurilor.

La Spitalul de Psihiatrie Obregia din Capitală, numărul pacienţilor sub 18 ani a crescut de aproape 5 ori.

Tragediile provocate, vara trecută, de tinerii drogaţi au scos gunoiul de sub preş. Puşi în faţa cifrelor alarmante, oficialii s-au arătat stupefiaţi şi promiteau măsuri urgente din toamnă, odată cu începerea anului şcolar.

”Stupefacţia a fost doar mimată, pentru că nu aveau cum să fie stupefiate în conditiile in care existau deja studii care arătau foarte clar că numărul consumatorilor a crescut. A fost doar o campanie de imagine prin care ne am dorit să arătăm că facem. Acolo ne-am oprit. În afară de discuții, întâlniri stufoase, înfiinţări de noi comisii și comitete, nu s-a întâmplat nimic”, a declarat Iuliana Constantinescu, reprezentantă a Federației Părinților.

Ba chiar s-a întrunit şi Consiliul Suprem de Apărare al Ţării şi a fost înfiinţat un grup din care fac parte mai multe ministere şi instituţii-cheie.

S-au propus chestionare pentru părinţii şcolarilor, teste antidrog pentru elevi, ore de prevenţie, cursuri pentru profesori, consiliere pentru familii şi creşterea numărului de procurori la Antidrog. Toate au rămas pe hârtie. Doar Agenţia Naţională Antidrog şi câteva ONG-uri au continuat campaniile de prevenire.

”În anul 2023, am intensificat activităţile în şcoli. Sunt activități prin care ne adresăm atât copiilor, și aici vorbim de copii din cursul primar până la cei din mediul universitar, dar ne adresăm și cadrelor didactice. Avem cursuri de formare cu profesorii și, de asemenea, avem sesiuni cu părinţii”, a declarat Ramona Dabija, directoarea Agenției Naționale Antidrog.

În paralel, traficanţii şi dealerii de droguri conving şi mai mulţi elevi, cu vârste tot mai fragede, să consume substanţe interzise. Ajunşi în stare gravă la spital, mulţi dintre ei nici nu ştiu ce cocktail-uri de droguri au luat.

”În cele mai multe dintre cazuri există o combinație de mai multe substanțe care se consumă și aici vorbim despre cannabis, despre opioide, fie că sunt de sinteză sau nu, fie analgezice, sedative. De multe ori constatăm că se consumă tot felul de substanţe la care nici nu ne-am aştepta. În spital se inițiază un proces de psihoeducație a tinerilor, cât și a familiilor acestora, beneficiază de consiliere individuală şi de grup, dar toate aceste lucruri ar trebui continuate odată ce tinerii părăsesc secţia noastră”, susține Cristina Anghel, medic primar pishiatrie pediatrică.

Numai la Spitalul de Psihiatrie Alexandru Obregia din Capitală, au ajuns anul trecut peste 300 de copii, consumatori de droguri. Sunt de aproape 5 ori mai mulţi faţă de acum trei ani.

×
Subiecte în articol: droguri şcoli
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close