Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Pericolul major din apa la PET. Cercetătorii au publicat date îngrijorătoare

Pericolul major din apa la PET. Cercetătorii au publicat date îngrijorătoare

Universitatea Columbia a publicat un studiu îngrijorător pentru majoritatea oamenilor de pe planetă. Acesta scoate la lumină pericolul din apa potabilă consumată din PET.

de Ioana Mircea    |    11 Ian 2024   •   19:14

Un litru de apă îmbuteliată conţine un sfert de milion de bucăţi invizibile de nanoplastic. Descoperirea a fost făcută de cercetătorii Universităţii Columbia, care au analizat câte cinci monstre din trei mărci comune de apă.

O mare parte din plastic pare să provină chiar de sticle în sine sau chiar de la filtrele menite să purifice apa. Totuşi, încă nu s-a descoperit şi ce impact are asupra sănătăţii noastre.

Citește și: ”Cea mai mare otravă a organismului” | Mâncarea preferată a românilor îi îmbolnăvește de inimă. Nutriționiștii trag un semnal de alarmă

Oamenii de ştiinţă au descoperit în urmă cu mulţi ani faptul că în apa îmbuteliată există bucăţi microscopice de plastic. Până acum însă, nu se ştia şi numărul acestora. Cinci cercetători ai Universităţii Columbia au detectat între 110 mii şi 400 de mii de particule de nanoplastic într-un litru de apă îmbuteliată. Au fost prelevate cinci monstre, din trei mărci comune de apă.

"Cercetarea noastră a constatat că există, în medie, un sfert de milion de particule, incluzând atât microplastice, cât și nanoplastice, pe litru de apă îmbuteliată", a declarat Naixin Qian, chimist fizic și autor principal al studiului la Universitatea Columbia.

Particulele au o dimensiune mai mică de un micron. Mai exact, sunt mai mici decât un fir de păr, având în vedere că acesta are o lăţime de aproximativ 83 de microni.

Momentan cercetătorii nu au aflat şi dacă aceste bucăţi de nanoplastic sunt dăunătoare pentru sănătate.

Experții externi, care au lăudat studiul, au fost de acord că există o neliniște generală cu privire la pericolele pe care le prezintă particulele fine de plastic, dar este prea devreme pentru a fi siguri.

×
Subiecte în articol: apa sticlă apă pericol nanoplastic PET studiu
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close