Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Vremea se răceşte brusc în România. Zonele vizate de Cod Galben de vreme severă. Avertismentul specialiştilor

Vremea se răceşte brusc în România. Zonele vizate de Cod Galben de vreme severă. Avertismentul specialiştilor

După mai multe zile cu temperaturi ca în plin sezon estival, vremea se schimbă radical. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod Galben de vreme severă pentru mai multe zone din ţară. 

de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Apr 2024   •   19:14

În mai multe județe din Banat, sudul Crișanei și Transilvania, specialiștii anunță ploi torențiale, vijelii și grindină, iar în unele zone montane vorbim chiar și de lapoviță și ninsoare. În plus, a fost emisă și o informare meteorologică de instabilitate atmosferică, valabilă până joi seara.

Până acum a fost o primăvară neobișnuită, cu recorduri zilnice de temperaturi. Ieri, sudul țării, spre exemplu, s-a încins ca în luna lui Cuptor. În Oltenia, la 80km de Craiova, orașul Bechet a fost cel mai fierbinte oraș din țară. Temperatura resimțită a fost de 37°C. Soarele a fost aprig și în Capitală. La ora 15:00 s-au înregistrat 35°C, prag de la care este oficial caniculă din punct de vedere meteorologic.

ANM, atenționare Cod Galben vreme severă

De acum însă, vremea se schimbă radical, iar temperaturile ajung sub normalul perioadei. ANM a emis o avertizare cod galben de vreme severă, valabilă până mâine la ora 15:00.

"Vorbim în continuare despre averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Pentru zona montană, la altitudini în general de peste 1.500m începând din după-amiaza zilei de mâine așteptăm ca precipitațiile să fie și sub formă de lapoviță și ninsoare",spune Diana Giurgiu, meteorolog ANM. 

Temperaturile deja au scăzut. În Bihor termometrele arătau ieri aproape 30°C. Azi însă, mercurul au urcat până la puțin peste 13°.

"De exemplu, ieri m-am îmbrăcat cu pantaloni scurți și cu tricou și astăzi mi-a scos hainele de iarnă", spune o tânără.

Avertismentul specialiștilor în această perioadă: "Ne afectează în mod direct sănătatea"

Ar trebui să fim foarte atenți în această perioadă, spun specialiștii. Și asta pentru că schimbările bruște de temperatură ne afectează în mod direct sănătatea.

"Persoanele care au probleme vasculare sau cardiace vor avea de suferit, dar și copiii al căror organism încă nu este foarte bine adaptat la aceste variații, simte în sistem osos", spune Hadrian Borcea, şef UPU SMURD Bihor.

Meteorologii au emis și o informare de vreme instabilă pentru zonele din vestul și centrul țării, însă potrivit acestora, până joi va cuprinde toată țara.

×
Parteneri
Primele imagini din interiorul halei cuprinse de incendiu, în București
x close