Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Consiliul Concurenței a amendat cu 24,5 milioane de euro mai multe companii de retail din România

Consiliul Concurenței a amendat cu 24,5 milioane de euro mai multe companii de retail din România

Consiliul Concurenţei a amendat cea mai mare companie furnizoare de electronice din România şi trei retaileri din domeniu cu 24,5 milioane de euro. Potrivit Consiliului, companiile au făcut o înţelegere în privinţa preţurilor telefoanelor mobile şi televizoarelor.

de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Feb 2024   •   19:04

Cea mai mare parte a amenzii date de Consiliul Concurenței a luat-o firma furnizoare, și anume 15 milioane de euro.

Consiliul Concurenței acuză cel mai mare furnizor de electrocasnice din țara noastră că, împreună cu trei dintre cei mai mari retaileri din România, s-au înțeles cu privire la prețul de revânzare pentru anumite produse.

Înțelegerea privea vânzarea de telefoane mobile și televizoare, produse printre cele mai vândute în țara noastră. Practic, cei trei retaileri nu au mai afișat prețul independent.

Înțelegerea a funcționat între anii 2019-2021 și totul s-a văzut în buzunarele românilor care au plătit mai mult pentru aceste produse.

Totul a ieșit la iveală în urma unei sesizări care a fost făcută pe platforma avertizorilor de concurență și știm că oricine poate să facă lucrul acesta sub anonimat.

Un mare supermarket a fost amendat cu 1.000.000 de lei pentru că nu a redus preţul alimentelor

Inspectorii antifraudă au amendat cu 1.000.000 de lei un supermarket care vinde şi en-gros, pentru că nu a respectat ordonanța privind reducerea prețurilor la alimente stabilită de Guvern. 

Inspectorii antifraudă au aplicat o sancțiune contravențională de 1.000.000 lei unui operator economic din domeniul comerțului de bunuri cu ridicata și amănuntul, anunță Direcția generală antifraudă fiscală (DGAF). 

Numele acestuia nu a fost făcut public, pe motiv că ar fi "secret fiscal".

DGAF precizează că verifică modalitatea de aplicare a prevederilor OUG 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare, având la bază și colaborarea cu Consiliul Concurenței privind evoluția prețurilor în acest domeniu.

În acest context, inspectorii antifraudă au identificat un mare retailer din domeniul comerțului de bunuri cu ridicata și cu amănuntul care nu respectă cota de adaos maximă de 20%, existând situații în care a rezultat un adaos de peste 42%. 

Verificările au fost efectuate pentru produse achiziționate în perioada 1-29 august 2023, respectiv din data de 12 septembrie 2023, iar operatorul economic a fost sancționat contravențional cu amendă de 1.000.000 lei. 

×
Subiecte în articol: Consiliul Concurentei amenda
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close