Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Alertă de secetă: Europa rămâne fără apă! Ce domenii vor fi afectate de secetă

Alertă de secetă: Europa rămâne fără apă! Ce domenii vor fi afectate de secetă

Europa rămâne fără apă, este avertismentul experților de la Observatorul European al Secetei.

de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Iul 2023   •   18:13

Potrivit Observatorului European, 10% din continent se confruntă cu secetă severă, iar mai mult de o treime este sub avertizare de secetă.

În fiecare an, Europa pierde 84 de miliarde de tone de apă pe an.

Apa devenind atât de prețioasă în anumite zone din țări precum Franța, Spania există deja restricții în ceea ce privește consumul de apă, dar nu sunt singurele țări afectate.

Portugalia a cerut ajutorul Uniunii Europene după ce 90% din suprafața agricolă a fost afectată de secetă, astfel fermierii au intrat în colaps.

Citește și: Un cartier întreg a rămas fără apă în plină caniculă. Sute de români cară apă de la o cişmea stradală din Târgu Jiu: "Este inuman"

Iar în Germania, guvernul a realizat în premieră o strategie națională pentru apă.

De ce rămâne Europa fără apă:

Reprezentanții Federației Europene a furnizorilor naționali de servicii de apă potabilă spun că între 20 și 25% din apa potabilă este pierdută din cauza pierderilor de la conducte, dar și a supraconsumului, iar seceta nu afectează doar fermierii.

Lipsa apei poate afecta și securitatea energetică

Lipsa precipitațiilor a afectat producția de hidroenergie din Norvegia, iar în Franța, energia nucleară a fost redusă pentru a răci stațiile.

Temperatura globală a ajuns la cea mai înaltă valoare înregistrată vreodată pentru două zile consecutive - 17 grade celsius, recordul a fost în August 2016 -16,92 grade celsius.

Ce domenii sunt afectate de secetă: 

- securitatea energetică - hidrocentrale

- centrale nucleare

×
Subiecte în articol: seceta Europa
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close